torek, 26. marec 2013

Money inro



Inro je namenjen denarnemu darilu za 40 letno mladenko, ki si želi v New York:)


Danes nadaljujem z vzgojnimi dilemami sodobnega starševstva. Želim se dotakniti socialnih omrežij. Vse pogosteje se namreč zgodi, da se naši dnevi vrtijo okoli stavka: "Mami, jaz bi imel pa ... Čist vsi ga imajo, samo jaz ne!" Pri tem je v igri seveda facebook, twitter, smartphone...
Že na začetku povem, da sem "control freak" in me tega ni sram priznati. Pri svojem delu srečam toliko "vzgojnih napak", da me preganjajo najrazličnejši strahovi. Trudim se najti zdravo mero razuma in hkrati ohraniti mir v hiši.
OK, nazaj k FBju... Zgoraj napisanemu žal ne zadošča odgovor: "Ti ga pa pač še ne boš imel!" (Razen mogoče za smart phone, kjer mu odločno pribijem: "Še za tega pol časa sploh ne veš, kje ga imaš!") Vodi namreč k takojšnji vključitvi v La Resistance, česar pa za voljo miru v hiši res ne želimo. Pa tudi sama mislim, da zahteva zadeva razumno pojasnilo o vseh pasteh, ki jih skrivajo socialna omrežja in podobna "krama".

Tako se je razvila debata mama-sin in prišla sva do strani safe.si, ki otroke uči ravno o teh pasteh ter varni rabi interneta. Internet je ulica v otrokovi sobi. Ulica in svet, ki nekritičnemu umu skriva hujše pasti od tistih, ki jih lahko sreča pred domačimi vrati. Stran je OK, pa vendar me je zmotilo nekaj stvari v vzgojnih spotih. Naj izpostavim le eno: spot govori o tem, kako v šoli vsi učenci med odmori, na WCju, jedilnici... visijo na svojih mobilcih in čekirajo FB, se snemajo, to objavljajo na youtubu, fejsu... - realnost, žal:(
Le eden od njih je drugačen in vsi se mu zdijo čudni. Sprašuje se, kaj je na FBju takega, da jih odvrača od realnega druženja. Sreča dekle, ki mu je takoj všeč, predstavita se in ona mu reče:
"Te bom prečekirala na fejsu, te kliknem in se dobiva na kakšni pijački!"
PIJAČKI!!!!!
PIJAČKI!!!!! Našpičila sem ušesa in vse možne grelne sestavine mojega telesa: PIJAČKI!!! Saj so osnovnošolci! Pa naj bo to samo kokakola ali sok, mi smo na "pijačko" začeli hodit v zadnjem letniku srednje šole! Kaj pa kino, sprehod... Pijačka??!! Ne, to res težko sprejmem.

Ugotovila sem, da sem za na luno, arhaična in ne vem, kaj še vse... Ampak za voljo svojega sina, se ne želim spremeniti. Zdi se mi, da še vedno znam potegniti mejo med tistim, ki je dobro in tistim, ki ni. Za otroke žal med tistim, ki je prijetno in tistim, kar ni. Ampak to je naloga nas staršev!! Brezglavo dovoliti svojemu otroku vse, da bo šel v štih z drugimi, je nonsens!! Tvegam tudi priključitev k La Resistance, ampak v hiši odločava midva z J! Pri tem sva enotna in otrok to mora vedeti in konec koncev tudi sprejeti! Demokracijo se lahko gremo v državi (ha, ha), v družini pa pretirana demokratičnost vodi v anarhijo! Si je ne želim...

Za tiste, ki se srečujete s podobnimi problemi, prilagam link do super spota, ki je primeren tudi za odrasle. Govori o izpostavljanju in razgaljanju osebnih informacij. Krasna izhodiščna točka za pogovor z otroki, pa tudi nam malo v razmislek.

http://www.youtube.com/watch?v=_o8auwnJtqE

Imejte se radi!

Maja

25 komentarjev:

  1. Zadnji link oz. spot si bom pogledala kasneje, ko bo več časa. Vseeno že zdaj hvala.
    Joj, jaz bi te kar imela za mamo :) Oz. lahko rečem, da sta moja starša bila v vzgoji podobna vama. Pa je bilo takrat seveda veliko lažje kot sedaj. Podpiram takšne starše kot sta vidva in bi si sama postavila enaka merila.

    Pa še k tvojemu fantastičnemu poli izdelku - tvoje roke so res čudežne in to, kar narediš, je mala mojstrovina. Na prvi pogled bi rekla, da je iz kombinacije lesa in slonovine.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super inro ... krasna ideja za darilo ...

    Ja to starševstvo je sila zapletena zadeva ... in priprava otrok na življenje v prihodnosti tudi ... četudi se trudiš otroka obvarovati pred nečim ... te prav kmalu preseneti z nečim novim ... majhni otroci, majhni problemi ... veliki otroci, veliki problemi ... pa še kako to drži ... vendar to je del procesa, ki semu reče odraščanje tako nas, kot tudi otrok ... čeprav misliš, kot starš, da že vse znaš in te nič več ne more presenetiti se ko se ozreš nazaj zaveš kako ti tudi otrok s svojimi neumnostmi pomaga zoreti, ne samo ti njemu ;o) ... Imej se super fajn ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovit izdelek, prav užitek bi ga bilo v živo pogledat in pretipat teksture ♥
    Vzgoja, ja.. ko me prime, da bi dvignila glas in pametovala, se potrudim pogledat nazaj.. kaj je bilo tisto, kar je meni pomagalo oz. kaj zaleglo in kaj ne.. sama verjamem v neko zdravo srednjo pot, preveč zategovanja ali preveč popuščanja prav gotovo ni najboljše. Samo kako naj vem, kaj je srednja pot? :) Na srečo doma vsaj s tem: vsi imajo, nimamo težav :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne ne, Maja prav nič nisi za luno, ampak ta svet bi bil rad "nevem kje". Včasih imava tako debato s sodelavko mojih let, ki ima 12-letnika in 15-letnico, pa tudi pravi, da je včasih za luno. Ampak danes moraš malo biti, pravi, če hočeš mimo vsega tega. Nimam otrok!!! ampak, si velikokrat rečem: škoda, ker jih nimam, da bi videli, da se da tudi na naš način "za luno" (čeprav se zarečenega kruha največ naješ) ampak, nekje moraš postaviti merila! In popolnoma se vidim v tvoji vzgoji, v vzgoji, ki smo jo imeli mi, ko nismo mogli imeti vsega. Pa je z nami kaj narobe, se čedalje pogosteje sprašujem!? Res ne vem kam vse to pelje! Joj, včasih se res takole sama v sebi razjezim, ko vidim kak mlad in brez meja starš :-))
    Ja, verjamem vam, da je današnja vzgoja lahko zelo zelo težka!!!
    No, to je samo moje mišljenje, ki žal ali na srečo ne bo nikoli testirano :-))
    Jaaaaa, da ne pozabim (spet sem se malo razjezila :-)) tale tvoj današji izdelek je fenomenalen! Jaz ga vidim kot čudovit, mojstrsko izrezljan kos lesa :-)) Mojstrica, ni kaj!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako te ra zumem...čez noč...in mislim dobesedno... se ti vsuje ves sistem, ki si ga toliko let gradil in ki je do včeraj še super funkcioniral. Prav vidim se, ko praviš, da si control freek. Kar mi pa dvigne pritisk skozi ušesa pa je tista brezbrižnost, ki sem jo deležna po dolgem moraliziranju... ali je sploh vredno toliko nakladanja??? Včasih sem že sama sebi zoprna in smešna, ko težim skoraj dva metra visokemu najstniku, ki me gleda z viška in si misli svoje. :))
    Trudim se poiskati novo, učinkovito strategijo, ki bo vsaj malo zalegla...ampak verjetno se bodo hormoni prej umirili...vsaj upam.
    Občudujem tvoj izdelek in ni mi jasno kako si to naredila. Prekrasen je. Pozdravček... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Waw, super izdelek!

    Glede vzgoje ti dam popolnoma prav. Tudi mi počasi prehajamo v fazo, ko bo potrebno nadzorovati rabo računalnika.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tvoj izdelek je fenomenalen, prelepo darilo. Kar se tiče vzgoje, sem se sama trudila, da sem problemu dala ime izziv, a mi je tole tako zelo znano. K sreči sta fanta navdušena glasbenika in športnika, računalnik seveda obvladata v nulo, ne vprašaj kako za luno se počutim sama, ko preprosto ne sledim vsem novostim in spremembam, ki so pač na razpolago v današnjem času,ki imajo poleg slabih tudi dobre strani. Ampak veš, otroci v resnici vedo da jim želimo najboljše in se znajo celo zahvaliti za tisto "nerganje". Tako kot ti, razmišljajo dobre mame.

    OdgovoriIzbriši
  8. Se čisto strinjam z vsem napisanim. Ko je odraščal moj sin, k sreči FB še ni bilo, bil pa je že računalnik in ničkolikokrat je bilo potrebno tudi z odločnim ne vztrajati, da je uporaba omejena. Pa čeprav se v tistem trenutku počutiš grozno. Razumem te in te podpiram.
    Posebej me je zbodla pijačka, otroci prehitevajo, že v srednji šoli se igrajo resne zveze, skorajda takše kot da so že poročeni, preskakujejo obdobja ...
    Zato kar vztrajaj. Otroštvo mora iti skozi različne faze in, kaj niso bili eni najlepših časov tisti, ko smo se podili za žogo, se ob popoldnevih družili s prijatelji ter imeli tihe simpatije - in bili pravzaprav srečni, če smo to simpatijo poldne videli ... Čas za pijačke pa je prišel kasneje in tudi takrat je bilo lepo ...

    OdgovoriIzbriši
  9. Spet prekrasen izdelek! Drugačen od vseh! Topel, kot Afrika.
    In kako lepo si delila svoje misli z nami :) Izbrala si napornejšo pot, veliko vlagaš, in na koncu bo tudi rezultat dober. Iz izkušenj vidim, da večina staršev ne zmore večnega dvobojevanja in merjenja moči s prekipevajočimi najstniki, prepolnimi znanja o njihovih pravicah. Vrednote so se tako hitro zamenjale, veliko staršev ni imelo od kje dobiti primernih vzgojnih vzorcev, ljudje iščejo svoje mesto v teh čudnih časih in za doslednost in načelnost moraš imeti veliko moči. Dobro je vedeti, da nisi sam, da nas je več, ki smo "za luno", tako tudi argumenti - vsi so lahko..izgubijo svojo moč.
    Srečno :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Čudovit, noro dober izdelek, vau, samo to lahko rečem.
    K zapisu pa tole, izzivi starševstva dandanes so veliki. Če greš po tej napornejši poti, ki edina nekam pelje... Podpišem vse, kar si napisala. Zaenkrat še nismo tam, da vsi imajo, le on ne, morda se malce pozna vpliv podeželja, nimajo še vsi sošolci vsega naštetega in tudi našega zaenkrat to še ne mika. A raje preveč ne komentiram, da ne bo že jutri drugače:)
    Tudi jaz ti želim Srečno!:))

    OdgovoriIzbriši
  11. Inro je naravnsot fantastičen. Le kako ti uspe?
    Vzgoja? Hudo naporna stvar v današnjih časih, sicer se pa v vsem napisanem absolutno strinjam s tabo. Sem prav zadovoljna, da je vse to že za nami....:):)

    OdgovoriIzbriši
  12. Nataša Pirc Musar je imela v Cankarjevem domu predavanje na temo nevarnosti na spletu za mularijo. Čisto na začetku jih je pozvala, če bi kdo prišel na oder in vsem povedal kaj je prejšnji dan počel, kdo mu/ji je všeč itd. Na oder ni prišel noben. Nato jim je razložila, da na fejsu šerajo enake informacije z enakim številom svojih 'prijateljev'.(500, 600+) To jih je malo streznilo. Verjetno za kakšno uro ali dve. Ampak upam, da vsaj kdo malo premisli preden objavi status.
    Inro - čudovit. Za videti je res kot bi bil iz bambusa.

    OdgovoriIzbriši
  13. Res me je kar malo strah, ko prebiram tvoj zapis in se zavedam, kaj vse me še čaka. No,do takrat, ko bo moj malček najstnik je še daleč, a vseeno. Všeč mi je, da ne odstopiš od svojih prepričanj in vrednot, da vztrajaš. Vem, da je ta pot napornejša, ampak verjamem, da je edina prava. Želim ti čim več energije pri spremljanju svojega najstnika na njegovi življenjski poti. daješ mu čudovito popotnico. Aja, inro je pa tako kot vedno čudovit. Vedno se samo čudim, kako ti uspe to narediti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Inro - prekrasen!
    Zapis - poučen za vse! Se peklimo tudi mi. Tema pa primerna za konkretno debato.

    OdgovoriIzbriši
  15. Čudovit inro. In tudi ta tvoj stil fotografiranja .... vedno me pritegne.
    Tvoj zapis je zelo zgovoren. Sama imam možnost opazovati 5 svojih otrok pri "sprehajanju" skozi takšne in drugačne svetove. Z isto vzgojo ... popolnoma drugačni in tako raznoliki. Nekoga moram opominjat kaj je sprejemljivo in kaj ne, druga se je na FB opekla in ga že več kot leto dni sploh nima, tretji ima telefon, pa še nikoli ni imel vklopljenega zvonenja, tako da ga tudi poklicat ne moreš. Včasih mi je to povsem nerazumljivo, kako različni so. In dobro poznam tisto "izstopanje" iz kroga večine sošolcev, prijateljev. Pri nas le najmlajša nekako nima vedno moči, da bi suvereno stala za biti drugačen.

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala za tole. Inro je čudovit.

    OdgovoriIzbriši
  17. Še en čudovit izdelek izpod tvojih rok in držim pesti, da pride tudi do New Yorka. :)

    Kar pa se vzgoje tiče... Tudi mi z našim osemletnikom prehajamo v to fazo in tako sva bila z mojim prisiljena, da bolj resno razmisliva o tem kaj, kdaj in koliko dovoliti. Dejstvo je, da se tehnologiji okoli nas ne moremo več izogniti. Dostopna je povsod. Do interneta dostopajo doma, v šoli, pri prijateljih, preko telefona pa kjerkoli, kadarkoli... Dejstvo je, da če tega ne bodo smeli doma, bodo do tega prišli drugje - po možnostih pri prijateljih, kjer mene ali drugega starša ne bo zraven, da bi stvari razložil, postavil v pravo luč. Že sedaj sin npr. prihaja domov z naslovi spletnih strani, ki so jih "zaupali" starejši bratje prijatljev... Zato je trenutna strategija ta, da lahko do interneta dostopa doma vendar le pod našim nadzorom (da je nekdo v sobi z njim) v upanju, da ko bo prišel do vsebin, ki niso primerne (in prej ko slej bo), da bom takrat zraven in mu razložila.
    Malo sem se razpisala, ampak odprla si res težko temo, s katero se tudi mi trenutno aktivno soočamo. Pa srečno. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Mnogo lijepo! Intro zahtijeva puno posla ali ovaj je onaj pravi organic...a slonovi daju dozu wild efekta...bas divan rad sa neobičnom pričom, maštovito jako...

    OdgovoriIzbriši
  19. Kako pogrešam objave na tem blogu...

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Maja, na širnih blogovskih planjavah prav tebe in tvoje pogrešam. Zelo... Pozdravček, lep in topel do tebe.

    OdgovoriIzbriši

  21. A lovely sweet and adorable card Chrissy. Thanks for joining our challenge at Addicted to Stamps.
    clipping path service

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.