sreda, 23. september 2009

O izzivih starševstva


Starševstvo in vzgoja lastnih otrok sta zame dva izmed največjih izzivov v življenju. Najlažje je biti pameten in pridigat o "pravi" vzgoji in pristopih drugim staršem, ko pa pride do vzgoje lastnih otrok, včasih vse popusti.
Naj povem primer: Tej je trenutno v "problematičnem" obdobju (no, vsaj upam, da je le obdobje). Ponavadi zjutraj vstane malo za mano, se nekaj časa igra, nato pa pogosto pogleda kakšno risanko, kar mu dovolim, saj drugače za gledanje televizije nima časa. Včeraj zjutraj sem se tako pred odhodom v službo šla od njega poslovit, pa mi začne razlagati, da čaka eno risanko na TV3. V naglici mi gre skozi možgane sto in ena ideja: TV3? Kaj? Katera risanka? Mimogrede zavpijem J. naj čez 5 minut prečekira, katero risanko gleda Tej, saj sva mu prepovedala gledati razne japonske risanke kot so Yu gi oh, Di gato in podobno mračno in nasilno zadevščino. Čez 5 minut telefon. J:"Ali lahko prosim otroku razložiš, da sva mu res prepovedala gledati japonske risanke in zakaj." 
Mi da Teja na telefon. Začnem z vsemi pravilnimi pedagoškimi pristopi:"Veš, Tej, midva trenutno bolje veva, kaj je zate dobro in kaj ne... Pravila bla, bla, bla...Razumeš?" Nič. Glasneje:"Razumeš?!!" Nekam oddaljen: "Ja, kaj se dereš!?" 
Nato spet J:" A veš, kaj je mali naredil!! Gladko je odložil slušalko na omarico in se mirno praskal!" 
Že malo manj pedagoško: "Daj mi ga nazaj na telefon!" 
"Je zbežal nazaj gor in noče dol!"
Še malo manj pedagoško in skozi zobe:"NAJ PRIDE DOL, PA ČE GA PRIVLEČEŠ!"
In nato PRAV NIČ PEDAGOŠKO:" Dragi moj sin! Maš veliko srečo, da me zdajle ni doma, ker bi ti tako pripeljala, da bi se okol obrnu! Zaslužil si si prepoved..."

Ko mi tako zviša obrate sem sama nase jezna, da se težko obvladam in začnem renčati in pridigati... Ali so kriva naša previsoka pričakovanja do lastnih otrok, da nam tako z lahkoto potegnejo živec ali prevelika želja, da bi vzgojili prav? V dani situaciji odreagiraš v afektu, pozabiš na vse, kar si se naučil, prebral ali so ti povedali drugi. Pa čeprav ti je kasneje žal in veš, da bi imel z drugačnim pristopom več učinka. 

Pa še by the way: Tejeva razlaga je bila, da je njega tisti trenutek RES TAKO srbelo, da se je RES moral FAJN popraskat!

Veliko veselja pri vzgoji in malo pene na ustih!

Maja

25 komentarjev:

  1. Jaz mislim, da sta bili tvoja in Tejeva reakcija čisto normalni in da je tako pri vakem odnosu starš-otrok. Prav je, da otroci vedo, kje so meje, nam pa tudi kdaj popustijo živci. In zato nismo nič slabši starši in se nimamo čisto nič manj radi med sabo. Si najboljša mama svojemu Teju! V to nikar ne dvomi;)
    Lepo bodi in se vidiva na delavnici v petek, juhu!
    Črno-bela zapestnica je pa čudovita!

    OdgovoriIzbriši
  2. Cel kompletek je full dober, sploh vzorec je đazen ;)

    Dogodek pa mi je znan, samo osebe zamenjam ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izdelka sza wau!

    Kar se pa tiče vzgoje otrok pa me je že zdaj strah, ko jih še nimam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Na koncu zgodbe bi morala pripisat:Osebe so iz realnega sveta, to se dogaja vsem in vedno pogosteje. Ko otroci rastejo je pa take pestrosti še več:):):)
    Tako, da počakaj še malo , pa se bo samo še praskal, pa ne bo prišel dol, pa se boš ti iz kože dajala, pase bo spet samo praskal:):)Kaj hočemo, življenje je lepo, kot tvoj kompletek- zelo lepo!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Komplet je fenomenalen, tale vzorec mi je zelo všeč.
    O vzgoji pa nebi, ker še nimam svojih in vse kar ti lahko rečem je, da starejši kot so bolj glasno je vse skupaj ;).Počakaj, da pride v puberteto pol bo šele luštno.

    OdgovoriIzbriši
  6. hehe, tud take svetke morajo biti. tud jst sm jih mela pa sm kokr tok normalna zdej ane :)))
    je pa res včasih najbrž težko v afektu najt pravilen pristop, ker več ali manj reagiramo spontano. pedagoška izobrazba gor ali pa dol. čeprav bi verjamem, na našem faksu, tole analizirali do potankosti :)))

    se mi zdi pa tej zelo priden fant. nežen, miren in zna razmišljat s svojo glavo. le kaj se mu je pletlo takrat v mislih? bogve :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja, se tudi sama najdem tej zgodbi...tako pač to gre :)...kompletek je pa krasen!

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, kolk mi je tole o risankah znano :((( moja dva imata doma prepoved gledanja risank na POP TVju, lahko pa jih gledata na TV SLO. Nisem pa vedela, da ima TV3 tudi te nasilne risanke. Hvala za info.

    Je pa problem pri teh risankah, da jih njun bratranec pa lahko gleda in jih gledata pri njemu. Še dobro, da ni to vsak dan :))



    Prima zapestnica in obesek. Všeč mi je kontrast :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Komplet je super, sploh tisti obesek mi je fantastičen. Glede vzgoje pa ne bom pametna, ker se mi zdi, da še vedno vzgajam sebe :-) Bi pa rekla samo to, še zdaj se spomnim nazaj kdaj so se moji starši jezili nad mano in mi kako prosolili na rit. Ni bilo velikokrat, ampak danes, ko gledam nazaj, točno vem, da bi se tudi sama našeškala, ker sem bila res nemogoča na trenutke;-) In tako je po moje vedno in čisto razumljivo, da ti dvigne tlak.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kompletek je čokoladno-slastno-fantastičen.

    O vzgoji pa ... pri nas še ni tako hudo, vem pa, da bodo prišli tudi ti časi, že čez kakšno leto. Ojej! Zaenkrat mi je zelo všeč, da doma nimamo televizorja in sta tamaladva ''omejena'' na starševski izbor risank :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Zopet čudovit kompletek izpod tvojih rok.

    Ker zaenkrat še spadam v tisto kategorijo, luštno je biti pameten, ko še nimaš otrok; bom rajši kar tiho. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Kompletek je krasen. Mhmhmh podobno kot pri drugih, osebe zamenjaš pa si tu nekje, zmeraj pa upaš, da si kot starš prav naredil. Jaz se včasih ( ko po umiritvi živcev res vidim, da sem vzkipela brezveze) potem opravičim in povem, da se to pač nabira in nabira in da nisem ravnala prav.Drugače pa nas te male in malo večje žverce res skoz preizkušajo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Eeeej Maja čestitam za Ninin bonbonček!!!
    Vidiš, da gredo stvari počasi na bolje:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super črno bel komplet!

    Kar se 'zgodbice' tiče, je pa po mojem približno povsod enako, samo imena zamenjamo. Naša skoraj 9-letnica mi vsak dan kravžlja možgane in misli, da ima vse prav ... ne rabim nobene posebne diete, ker mi požre dovolj energije :-))

    OdgovoriIzbriši
  15. Prelepo, ostavljas se UVEK bez daha! A i reci! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Uvau, res krasen kompletek! Ko sem ga zagledala, nisem mogla odvrnit oči od njega.
    Ampak, ko sem pa prebrala tvoj komentar, sem se prav nasmejala, kako so otroci neposredni in skratka čist cool. Mi pa...Vedno si rečem, kadar mi dvigneta pritisk: Otroci so naše največje bogastvo!!!!Temu zapisu se boš čez nekaj časa tud sama smejala.

    OdgovoriIzbriši
  17. so beautifull! I love them! and what you did post before is also ... waouw!
    Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  18. krasen kompletek!!!

    kar se pa vzgoje tiče pa tako kot so že ostale rekle...povsod je zgodba bolj ali manj enaka. otroci testerajo do kje lahko grejo.
    vem da je slaba tolažba ampak moja 20-letnica mi včasih tako skravžla živce da bi najraje zabrisala skozi okno :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Svaki put...savršen rad.
    Maja...pogledaj link:
    http://tonjastreasures.com/wordpress/?p=1910

    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  20. Kako, le kako ti uspe tvoje izdelke tako dodelat. Vzorček je fantastičen in zelo mi je všeč ta stil zapestnice!!!!!
    Kar pa se starševstva tiče.....hmmmm....včasih se mi zdi, da sem pravi ekspert in mi vse gladko teče. Potem pa pridejo "ta pravi" dnevi s pravimi izzivi in že je moja podoba matere na tapeti :-) Pa je včasih prav, da otroci vidijo, da smo tudi mi le ljudje... Čeprav so nekateri malo več kot to in sem spadaš vsekakor tudi ti!

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala, Phoenix! Nisam ni primjetila!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Dokler so živci hladni, lahko poskušamo ta in oni prijem, ko pa gremo na obrate ... smo to, kar smo prevzeli od staršev! Bistvo vsega je, da se čim večkrat znamo kontrolirat, saj vedno je nemogoče. Smo ljudje. Tudi iz takih izpadov se naši otroci nečesa naučijo! Preizkušajo pa nas vedno, od rojstva naprej!

    OdgovoriIzbriši
  23. tu fais des choses magnifiques vraiment j'adore tout tout tout
    bravo²

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.