četrtek, 24. junij 2010

Juhu, počitnice

Šolniki leta merimo v šolskih in ne koledarskih letih. Danes se je eno zaključilo. Če pogledam nazaj, se je v njem zgodilo za deset let in ne samo eno... Toliko stvari, toliko občutkov, da jih težko strnem v 2009/2010. Eden najbolj zanimivih občutkov je, ko šolo zapusti še zadnji učenec in v prostorih, ki sicer spominjajo na čebelnjak, zavlada tišina. Ko sem danes gledala otroke, kako z mešanimi občutki, pa vendar vsi olajšani odhajajo na počitnice, mi je bilo pri srcu lepo. Kljub vsemu rada delam z njimi. Se mi zdi, da k njim spadam. Intuitivno jih razumem in sprejemam, le redko kritiziram... Večkrat kritiziram starše, ampak... Uživam, ko opazujem, kako malo potrebujejo nekateri, da se razvijejo, da postanejo bolj samozavestni, da jim zasijejo očke in celi obrazi. Koliko jim pomeni topla beseda in spodbuda, predvsem takrat, ko jih drugi kritizirajo. Hudo mi je, ko gledam, kako maltretirajo druge in tretje spet razvajajo...
Radi so v šoli. Ja, res so. Ko sem danes vsa vesela odšla po Teja eno uro prej, me je prosil, če ga lahko še eno uro pustim v šoli. Ja, mami, sprijazni se, včasih je družba vrstnikov veliko pomembnejša od tvoje. Verjamem, da je brcanje žoge z Jako veliko bolj zanimivo, kot z mano! In vesela sem, da je tako. Pa naj bo, cela dva meseca jih ne bo videl... Počitnice so lahko dolge ali pa kratke.
Pa jaz? Po šestih letih imam počitnice in ne le dopust! Ne morem verjeti, da bom po enem tednu prosta! Prosta bremen, ki so me težila druga leta!! Načrti se kopičijo, skice idej in kupi knjig tudi! Ker pa je kup vedno prenizek, vas pozivam, da mi v komentarju napišete vsaj en naslov knjige, ki bi jo vzele s sabo na morje! Komaj čakam, da vidim vaše predloge!

Imejte se radi in če se jutri že odpravljate na morje, ne obupajte v kolonah!

Maja

19 komentarjev:

  1. Draga Maja, čestitam ob preživetju še enega šolskega leta in vsekakor se kot šolnik veselim s teboj, ko veselo zapuščaš čebelnjak in odhajaš šumenju valov naproti.
    Imam knjižni predlog zate:Knjiga, ki sem jo sama brala na morju in, ki me je navdušila in duhovno nahranila. Ponavadi nisem nek knjižni molj, a to knjige sem "jedla"- Marlo Morgan:Imenovali so jo Dvoje src(zgodba o poslovni ženski, ki je z avstralskimi domorodci spoznala pravo sebe in začela verjeti sama sebi in natranjemu vodilu).
    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno Majo!!!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  3. Aha, obesek je pa prekrasen. Najbrž gre s teboj na počitnice? :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. o marička, kok je pa ta lepa .. in pset v mojih barvah .. čudovita je

    OdgovoriIzbriši
  5. Sodeč po tvojih besedah si zaključila odlično leto, za vse.... Rada imam take zaključke...
    Obesek? Brez meja in vendar opozarja na preteklost - krasen!!!
    Maj, želim ti lepe, čudovite, fantastične počitnice!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo lepo si napisala in obesek je čudovit.
    Knjiga, ki bi ti jo predlagala je - Nicolas Sparks: Beležnica. Res čudovita zgodba, za katero bi lahko rekli, da je resnična.

    OdgovoriIzbriši
  7. nemam vise reci... bar ne onih pametnih, sa kojima bih mogla da objasnim svoje odusevljenje tvojim radovima.
    kako si samo ovo extra uradila...

    (opet cu samo jedno vreme da gledam i posmatram tvoje radove i blog, bez komentara, jer mi se svi samo ponavljaju, kazem ja lepo- fale mi reci)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Maja, tako kot ste si oddahnili šolniki, smo si tudi starši šolarjev, verjemi :-) Konec je vsakodnevnega šolskega hitenja, teženja 'a je kaj za nalogo, a kaj pišete, dej mal ponovi ...' Danes ob zaključni predstavi me je kar malo stisnilo, kako hitro minevajo osnovnošolska leta ...

    Obesek je prekrasen! Tvoji izdelki so krivi, da sem vzljubila oranžno, zeleno, rjavo ...

    Aja, kar se pa poletnega branja tiče, sem pa bolj švoh s kakšnimi naslovi. V službi imam opravka s suhoparnimi paragrafi, zato si za poletje privoščim resnično lahkotno literaturo. Ravno brskam po bookdepository, da si kaj naročim.

    Pa prijetne počitnice!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Večino te spremljam "tiho" in kolikor sem te uspela začutiti iz tvojih objav, bi ti bila pisana na dušo knjiga PREPROSTO BOGASTVO, Sarah Ban Breathnach) in čeprav se spisana za vse dni v letu, so lahko prelistavanja ali njeno tekoče branje pravo doživetje. Jaz jo vidim kot "žensko biblijo" in pazi, knjige spreminjajo življenja :o)))

    Tudi mi smo se danes težko poslovili od šole, čeprav imamo radi počitnice :o)))

    Lepo jih preživite ...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ako si Renati "kriva" što je zavolila tvoje boje...meni si "kriva" što uopće radim s PC.
    Kad vidim tvoje radove, dobijem želju da radim još više.
    Tvoj rad je jako inspirativan..
    LP,Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  11. Obesek je fenomenalen, čisto v tvojem slogu, čisto tvoj!!!
    Trenutno berem Svetlo modra (priročnik za duhovno rast in razvoj) od Varje Kališnik in mi je zelo všeč :-))

    OdgovoriIzbriši
  12. Kakorkoli obrneš in obračaš, današnji dan mi je še posebej všeč in se ga zelo zavedam. Ti pa še posebej uživaj...tudi ob branju knjige Serdar Ozkan: Izgubljena vrtnica. Tvoj izdelek pa je čudovit. Blagič, ker imaš tok idej!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hehe, a ni užitek, ko imaš dopust tako dolg kot počitnice :) Uživaj, imej se lepo, nasonči se (pa ne preveč :)), naplavaj, beleži vtise ...
    Hm, knjige, ki so mi bile všeč in sem jih pred kratkim prebrala so tele: Skrivno življenje čebel (Sue Monk Kid), Camino - moja samotna pot (Staša Lepej), Oskar in gospa v rožnatem (Schmitt - mislim, da je tako). Že dalj časa pa se po kakih 15 letih spravljam k branju knjig Čarovnica z griča (Marija Jurič Zagorka). Vem, da so mi bile takrat zelo všeč in me zanima, če bi jih zdaj tudi požirala eno za drugo :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Maja prekrasen obesek si naredila in upam da bo kdaj priložnost da narediš še meni enega slonjega - z veseljem bi imela kaj v tem stilu. Tudi mi smo se danes dokončno poslovili od vrtca in moram reči da mi je bilo kar hudu. Kar se pa tiče branja, predlagam da vzameš s seboj kaj lahkotnega, da te sprosti. Dekleta so ti napisala res same dobre knjige, večino sem jih že prebrala. Imenovali so jo dvoje src je res dobra. Dobre so tudi vse knjige iz zbirke SOMRAK, ali pa duhovite iz zbirke Kapučino. Ne moreš zgrešiti z Noro Roberts - njene so takšne za na plažo.. Uf čisto sem notri padla. Sigurno boš našla kaj primernega in seveda imej se skrajno lepo.

    OdgovoriIzbriši
  15. Super za počitnice, super za take ljudi kot si ti! Vem, da je za tabo težko, a po drugi strani tudi lepo leto z mnogimi (pre)izkušnjami. Želim ti krasne počitnice in naužij se vsega.

    Glede knjig pa ti težko rečem, odvisno kaj rada bereš. Meni je bil zakon brati Harry-ja Potter-ja (filmi so mi osebno zanič, knjige pa fantastične in domišljija dela 100 na uro), ali pa Bartimejusova trilogija. Po drugi strani pa Camino mi je bil zakon od shirley Maclaine o njenem 'osebnem romanju'. Ali pa kakšna dobra kriminalka. Jaz si vedno vzamem malo vsega zraven na dopust, potem pa berem, kar mi tam ustreza. Imaš pa tudi v zadnjem času kar nekaj takih zabavnih 'ženskih' knjig, kot je Nočna tarifa, ob tej sem se kar nasmejala.

    OdgovoriIzbriši
  16. Kako prijetno optimističen post, tak mi je pri tebi všeč, ker vem, da si zmeraj bolj samo svoja Maja in ne na tisoč težav raztrgana ... še eno počitniško branje: Ekstra deviško ;) (Lahko ti posodim enega od svojih dolžnostnih izvodov.)

    OdgovoriIzbriši
  17. nekaj let nazaj sem si ob prihodu počitnic tudi sama vedno oddahnila - pa kako! sicer le kot mamica, pa vseeno... verjetno bi to oddihovanje ne bilo tako iz globine, ko bi moje dete v šoli res dobilo, o čemer pišeš - spodbudo, vsaj malo spodbude. ok, zdaj smo prebrodi, so pa drugačne skrbi :)

    Bibičev Igralec je tudi svoje sorte biblija.

    OdgovoriIzbriši
  18. o prekrasen obesek, še lepši pa bo tvoj zasluženi dopustek, tako lepo si zapisala, da ti človek kar privošči, ko si boš oddahnila, za knjige je res bolj malo časa, a zadnja, ki jo prebiram je Aleksandrinke... pri nas v knjižnici se jo kar težko dobi... uživaj...

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.