nedelja, 3. april 2011

Mini navade, maksi razvade...


Velikokrat sem že pisala o sladkosti zarečenega kruha. In spet se mastim z njim... Pred tremi leti sva se s Kristino pogovarjali, kaj za vraga ljudje vidijo v miniaturah in kaj jih sili v to noro ustvarjanje. Saj veste, kaj mi je šlo takrat skozi možgane: večni ne, jaz že ne...
Vendar mora za vse priti čas. Ko sem se letos srečala z bivanjsko in ustvarjalno krizo pod okriljem Madamme Depro, nisem več videla pravega cilja v ustvarjanju. Pravega smisla. Ustvarjam, kadar to želim in kadar to čutim. Ustvarjam, kar je tisti trenutek v meni in kar me takrat pomirja. A tega nekako nisem bila sposobna videti.
No, v enem izmed takih down trenutkov sem brezciljno blodila po netu... Iskala inspiracije, nekaj novega, nekaj... Pa sem zašla na stran z miniaturami. Ne vem, kako, ne vem zakaj, me je v tisti sivini, morda že kar črnini potegnila neka lučka in me zdramila: kako za vraga to naredijo?? In imela sem nov izziv!
Pa sem začela, prav počasi in okorno s sladoledi in pralineji... Giganti... Guliverji v deželi Liliputancev, saj večina miniaturistov dela v merilu 1:12. Ko sem to prebrala, sem seveda vzkliknila: "1:12?!!! A ste nori!?! Kolk je to mini!!" (Ja, halo, saj zato pa so MINIature!). "No, jaz definitivno ne bom merila!" A da ne bodo to spet sveže žemljice zarečenega kruha:)
Nato sem začela s piškoti: kako micenega lahko naredim, da ga je še vedno lahko prepoznati kot piškot? Kako dobro lahko vidijo moje oči, kako natančno lahko oblikujejo moji prsti? Kako iz poli naredim tekočo čokolado... Moj najmanjši piškotek meri 2 milimetra. Na spodnji sliki je. Zelo težko sem ga fotografirala, kar naprej se je ostril le evro! J. me je že opozoril, da bi si za te hece morala nabaviti makro objektiv...
Kaj bom s tem, ne vem. Morda bodo sladkarije končale kot obeski, magnetki, dodatki... Idej je veliko, a vseeno ne vem in mi je vseeno. Bistvo je, da so me potegnili iz obupa in da spet ustvarjam, ker tako želim in kar želim!

Imejte se radi, s piškotki ali brez!

Maja

38 komentarjev:

  1. oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo .. mislm .. haaaaaaaaalo ... a lahko še na manjše .. hahaha nora si .. še bolj k jaz ..
    jaooooooooooooooo
    odlično

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeeeeeeeee, Maja, kako so cotkani, lepi, dovršeni in sploh in oh mega luškani, mini mini je meni tako zelo pri srcu, ti pa si to še tako zelo dodelala, da so ooo-ji iz čarovničkinega komentarja povsem na mestu!! Superca res! LP:)

    OdgovoriIzbriši
  3. 2 mm? Punca,očitno vidiš dobro kot zajec, potrpežljivosti pa ti tudi ne manjka. Zgledajo pa super in ideja s stekleničkami - fenomenalna.
    Moj globoki priklon - tebi in tvojemu delu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Čist hudo! Saj se niti v roke ne da dobro prijeti, ti pa to USTVARIŠ iz fima! In povrhu še tako dovršeno!

    OdgovoriIzbriši
  5. pa saj ne morem verjeti!!!2mm??!??!očitno je tvoj vid res sokolski, rokice pa... saj si sploh ne morem predstavljati.samo čestitam ti lahko . torej- ČESTITAM!
    hvala pa tudi za tvojo iskreno izpoved ♥

    OdgovoriIzbriši
  6. Maja pa ti si fenomenalna... nisem morala verjeti ko si napisala 2 mm, tvoje roke res delajo čudeže za naše oči :) piškotki v steklenički pa so tako simpatični za pogledati, da bi jih človek najraje pojedel ;) Čestitke, res si super!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. To so pa res nori izzivi! Kako skromen je človek, ki potrebuje le par milimetrov velik polipiškotek, da ga potegne iz obupa :). Občudovanja vredno delo.
    Pozdravček♥

    OdgovoriIzbriši
  8. Oooo fenomenalno!
    Čudovito izgledajo v kozarčkih ♥.
    Imaš čarovniške prste in sokolje oči. Lp

    OdgovoriIzbriši
  9. mmmmmmmmmmmmmmmmm za pojest dobri :D

    OdgovoriIzbriši
  10. 2mm? ou đizs! noro... da se pripraviš k tako drobcenim sladkostim... naj bodo sladke. in predvsem - svetle. kjerkoli že bodo pristale, bodo v veselje :)

    OdgovoriIzbriši
  11. A dej no! Ko se je naložila prva slika, sem si mislila, da si si omislila lično posodo za shranjevanje. Kovanca sploh nisem opazial. Ko pa se je naložila še druga slika, mi je brada padla dol in sem si rekla - pa sej ni, da bi verjel. Pa sej tako majhno se ne da nareditič. NORO!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fenomenalno. Clovek gre uzivat za 3 dni pa ga doma pricakujejo take dobrote.

    OdgovoriIzbriši
  13. Čist si nora! Poztivno, seveda :)
    Hudo! Pa kako unega 2 mm sploh vidš delat :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Prsti že vejo, kaj morajo delat, da misli preusmerijo v pozitivo, ali pa vsaj ustavijo njihov negativen tok. Tudi same že dolgo ustvarjanje uporabljam za polnjenje baterij.
    Tudi tele miniaturce izgledajo super dovršene, kot ponavadi vsi tvoji izdelki. Jih je prav zato tako luštno pogledat.
    Naj ti ustvarjanje prinese več sončka v tvoje dni.

    OdgovoriIzbriši
  15. Res se ne morem načudit - 2mm!?

    prav vesela sem, da te srce vodi pri ustvarjanju - edino to je prav. le tako naprej!

    In še nekaj: kozarčki s piškotki so tako zelo zelo simpatični.

    2mm!? :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Oooooooo!!!Oreo piškotki!!Pa tako mali!!!!!Noro!
    Tistega 2 mm bi jaz sigurno pobrala z ostankasto maso :):):) , Ker tako micenih stvari pa jaz ne vidim!!!!!!
    Pa še tako lepe stekleničke imaš za te mini piškotke.Lepo!!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Sem brez besed! Potrpljenja in volje ti očitno ne manjka! Samo 2mm? Tega jaz pod razno niti v roke ne morem prijet, kaj šele izdelat!
    Pa čim več sončnih trenutkov ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  18. Te imam malo na sumu, da si naredila en mal večji euro kovanec, zraven pa normalne piškote zložila :) Ok, druga možnost je, da pri tebi 2mm pomeni nekaj drugega kot pri meni :)
    Hja in ker predvidevam da ni ne eno ne drugo, lahko rečem samo še waaaaaw.
    In čestitke za odličen vid!

    OdgovoriIzbriši
  19. mljac, mljac... :)
    sve pohvale majo za ovaj rad. predivno je i vrlo slatko, i moram da dodam, deluje jestivo ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. Koliko ustvarjalnosti na enem mestu! Skoraj ne morem verjet! Bravo in le tako naprej!

    OdgovoriIzbriši
  21. Neverjetna si, čisto zares!!!
    Po pravici povedano, mislila sem da so pravi kolački, potem sem pa vidla te majhne flaške in takoj mi je bilo jasno, da si zopet "pretiravala" :-))))
    Čudovito izgledajo tvoji piškotki!

    OdgovoriIzbriši
  22. O madonca!!! Kako je to majhno in tako zelo dodelano?!?!?

    Ha... ko sem brala komentarje, se mi je zdel zanimiv tisti od Andreje M. .... ker bi tud jaz kaj takšnega pomislila, da gre za neko optično prevaro .....


    če...
    če ne bi bila to TI. Noro dobro, noro majhno in tako popolno.

    OdgovoriIzbriši
  23. Love it, love it, love it! Mini je absolutno maksi :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Si 2-mm kolaček delala pod mikroskopom?? :)
    Noro dobro in fantastična si, ker kaj takšnega ustvariš!
    Verjetno so z miniaturami postali miniaturni tudi problemi in težave.
    Imej lep teden!

    OdgovoriIzbriši
  25. Teli piškotki so ENKRATNI! Sploh ko jih vidiš v živo in ne moreš verjeti, da so to naredile roke in ne stroj.

    Se že veselimo novih miniaturc.

    OdgovoriIzbriši
  26. Priznam, jaz sem tudi ena tistih, ki v miniaturah ne vidi pravega smisla ... zaenkrat :-) Po drugi strani pa je tudi res, da že precej časa občudujem miniature Noelie Contreras ... Tile tvoji piškotki so hudo dobri in sploh si ne prestavljam, kako jih lahko delaš. Mislim, 2 mm, pa to jaz sploh ne vidim, kaj šele, da bi med prste prijela ... wooow ...

    OdgovoriIzbriši
  27. Včasih je prav fajn, če pojemo nekaj zarečenega kruha. Je pa čisto noro, kako droben piškot je to in v tistih stekleničkah izgledajo fenomenalno. Res si nora, ampak v najboljšem pomenu :) In jaz sem si kar predstavljala, da bi tistega mini dala v kak prstan namesto kamenčka, a ne bi bila fora? :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Sej ni tolk važno, zarečen kruh ne redi, pa nas je že dosti, ki smo se ga ornk preobjedle. Tvoje miniature so fenomenalne, sem šla gledat, kaj imam 2 mm velikega okoli sebe in ugotovila, da je to tako majhno, da se praktično ne da hendlat. Bravo, bravo, sploh za potrpljenje :) Še ena stvar, ki jo bom samo občudovala pri tebi in se je ne bom nikoli lotila :D

    OdgovoriIzbriši
  29. Jaz sem še na tistem mestu, kjer si bila ti pred leti, ko te miniaturce še niso potegnile. :)

    So pa občudovanja vredne! Kako lahko narediš nekaj tako majhnega in, da je še podobno piškotu?! Hudo.

    OdgovoriIzbriši
  30. Ujojojo kako je ap to majhno in kako lepo pašejo v te stekleničke.Krasno!

    OdgovoriIzbriši
  31. Krasne MINIaturice. Kaj hočeš več, mislim manj ;)

    OdgovoriIzbriši
  32. Kako kjutkani eeny mini... Zarečen kruh - sem tam nekje kot Renata. Ob Noelijinih mojstrovinah so se mi že zelo cedile sline, zdaj še ob tvojih - se mehčam. Definitivno pa sem tam, da za nobeno stvar ne rečem VEČ: tega pa jaz že ne bom. In skušam spraviti v prakso dejstvo, da umetnost ali obrt ni nujno uporabna, da je super nekaj naredit zaradi tega, ker te veseli, pa četudi se ne bo prodalo,uporabilo ... Me veseli, da so bile miniaturce lučka. Hočem še!

    OdgovoriIzbriši
  33. :))))) glavno, da ima minimikronajtamanjši piškot velik čokolade :)))

    OdgovoriIzbriši
  34. 'Ma ka si nor!' bi rekli moji prijatli s Štajerskih koncev. Kakšni živčki so vgrajeni vate in kakšne male prstke imaš, da lahko sčaraš takele malčke palčke???? Bravo, bravo in 'kapo dol' - no, pa saj pri tebi sploh ne dvomim več v popolnost. Depra ti pa itak ne pride do živega - saj sama vidiš :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Hudooo, bi rekla moja najstniška hči!
    Kolk so luštni spravljeni v malo stekleničko! Bravo, res hudooo!
    So izziv takele male stvarce in krasna dekoracija.

    Veš, vsi imamo vzpone in padce...pride obdobje, ko res ne vidiš smisla, ko se sprašuješ, v čem je pomen našega življenja... potem pa pride obdobje, ko že droben cvet, kamenček na tleh kaže, da je svet lep in da je vse na svojem mestu. Mislim, da vsi hodimo skozi različne faze in da je to del življenja.

    OdgovoriIzbriši
  36. Pa saj to ni res, jaz še kroglice ne bi znala narediti tako majčkene. So pa luštni za pojest☺

    OdgovoriIzbriši
  37. Očitno se res da narest tud tako majhno zadevo ... samo, da si našla nov zagon ... ker bi blo kar malo dolgčas brez tebe ... ;o)

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.