ponedeljek, 27. junij 2011

Nekaj pa je še takšnih ljudi, ki se jih človek razveseli...

Poletne zavozlanke ”ala Maja”

Da sem kar nekaj zgodnjepoletnih dni preležala v mreži, je znano... Da sem sanjarila z odprtimi očmi, je prav tako znano... Da pa so bila ta sanjarjenja zemeljska, je znano malo manj... Tako se mi je nekega dne, ko sem ležala z glavo obrnjena proti tlom, opazovala mravlje in se s pomočjo drobne bilke poganjala v lahno guganje, po glavi motal stavek Oskarja Wilda, ki pravi takole:

”To LIVE is the rerist thing in the world. Most people EXIST, that is all."

Ali torej živim ali le obstajam? Meni se je zdelo, da ŽIVIM... Da je trenutek tak, kot mora biti... Z gledišča nekoga drugega pa povzročam le lahen veterc.
Ali življenje mora biti velikopotezno, da je vredno besede življenje? Ali morajo biti dejanja Velika, Pomembna, vsem bijoča v oči? Ali mora biti kariera tista, ki šteje? Nazivi pred imenom zveneči, dolgi in kompicirani? Ali ni dovolj, da sem le Maja ta in ta? Ali moram priti domov zvečer zgarana, uničena in zagrenjena, da lahko rečem, da sem uspešna?
Kajti meni se zdi, da sem uspela, ko ležim z glavo obrnjena navzdol in gledam deteljo med travo in se s pomočjo drobne bilke poganjam v rahlo guganje!
Kajti meni se zdi, da sem naduspešna, ko moj otrok bos, v premajhni Lumpi majici z vetrom v laseh dirja okoli hiše in si izmišlja nove in nove igre.
Kajti meni se zdi, da sem prvakinja sveta, ker svojega prostega časa ne preživljam v nakupovalnem centru in se ne obremenjujem s tem, ali bom kupila pomembno znamko kavbojk ali le tiste ”no name”, ker so mi všeč in mi grejo na ta zadnjo!
Kajti meni se zdi, da nič ne more premagati tega, da se ob pol desetih zvečer z otrokom drenjava na mreži in čakava kresničke!
Kajti meni se zdi čisto dovolj, da sem le Maja ta in ta, ki včasih rada zabušava in to tudi na glas prizna!
Kajti meni se zdi, da živim, ker sem uspela najti ravnotežje..., vendar pa je ravnotežje vedno le stvar perspektive!

Imejte se radi in najdite svojo perspektivo!

Maja

PS
Aleksandra P.R. hvala ti za tvoj današnji mail!! Dal mi je moč in novo energijo! Tebi je posvečen današnji naslov!

23 komentarjev:

  1. Absolutno se strinjam s tabo kaj pomeni živeti in biti uspešen. Poznam ljudi, ki samo delajo in delajo in se ne znajo ustaviti niti za 5 minut in če jih kdo že primora ustaviti se za tistih nekaj minut namesto, da bi uživali se jim zdi, da je čas vržen stran in jih to še celo nervira in tako sploh ne vidijo vseh lepot okoli sebe, še svojih misli ne. To zame ne pomeni živeti.
    Tudi jaz rada lenarim in se predajam svojim misli in se mi zdi krasno, ko preživljam čas s svojim sinom. Absolutno je treba najti ravnotežje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Si mi dala misliti :) Glede uspešnosti. Se mi zdi, da smo malo že vsi odvisni od uspeha in uspešnosti. Predvsem zato, ker si dajemo za kriterij druge ljudi, premalo pa to, kaj je zame osebno uspeh. Za zagrizenega tekača je uspeh, če vsak dan preteče toliko in toliko kilometrov. Zame, če se enkrat tedensko spravim tečt :) Pa sem zato manj uspešna? :)
    Vse premalokrat se zavedamo, da smo si tako različni in tako je tudi uspeh za vsakega čisto različen.
    Maja, bodi uspešna v ležanju, lenarjenju, ustvarjanju - bodi to, kar si in hvala za tvoj današnji zapis.
    Zapestnice pa so čudovite!

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Maja, tole pa je zapis in pol. Marsikdo ni sposoben razmišljati, kaj šele živeti tako, kot si zapisala. Velika umetnost je, danes v tem norem času, loviti ravnotežje in najti tisto pravo merico življenja, ki te osrečuje brez pehanja, garanja, silnega uspeha in kariere. Vse prepogosto nas prerado potegne v sfero "saj drugi tudi". In kot sem že enkrat napisala, meni dajejo smisel veselja in radosti življenja, tiste drobne majhne vsakdanje srečice, ki se zgodijo kar tako. Moj uspeh se skriva prav v njih.

    Želim ti, da bi še večkrat z glavo navzdol visela iz svoje mreže, saj očitno takrat super ideje kar švigajo sem ter tja. Tako lepe in tako afriške so tele zapestnice.

    OdgovoriIzbriši
  4. S tvojim zapisom se povsem strinjam. Tudi meni veliko več pomeni aktivno preživeti prosti čas - pa tudi če je ta aktivnost le poležavanje s knjigo v naročju, kot pa pehanje za priznanjem kogar koli.
    Izdelki pa kot vsi, ki pridejo izpod tvojih rok, so čudoviti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ko sem prebrala tvoj nov naslov, sem se morala prav nasmehnit, ker smo to pesem peli mojemu za obletnico...lepo...vse to kar si napisala pa tako presneto drži in sem imela ob branju kurjo polt. Tudi jaz podobno razmišljam, uživajmo dokler še lahko, brezbrižno, zdaj še posebej, ob tem poletju, jaz se trudim...najprej so naše duše, kaj je nam ljubo, potem pa gonja za vsem, kar nekatere tako obremenjuje. Drži se, čez poletje odklopi še bolj, pa sva jeseni še bolj na vezi, prav?

    OdgovoriIzbriši
  6. Vidiš, tale tvoj zapis pa je dal energijo meni.In čisto prav razmišljaš. Živimo takrat, ko smo s sabo v ravnovesju, ko smo zadovoljni s sabo in ne hrepenimo po nedosegljivem. Ko hočemo zadovoljiti sebe in ne mislimo na to, kaj si o nas mislijo drugi. Sama sem našla ravnovesje takrat, ko sem se nehala obremenjevati s privzgojenim razmišljanjem v smislu "kaj bodo pa rekli sosedi." Od takrat živim in pustim živeti. Kako lepo bi nam bilo, ko bi se tega načela držali vsi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sem mislila, da se samo jaz "obrememnjujem" s takimi stvarmi medtem ko uživam v ležalniku in gledam kako raste trava :)
    Super zapis! In lepo je vedeti, da je tam nekje, nekdo našel ravnovesje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasne so vozlanke "ala maja" :-))
    Dobre so te tvoje današnje besede in res se vse premalokrat "razvajamo" v tem norem svetu hitenja!
    Počasi prihajam "k pameti" in si stvari ne ženem več tako k srcu, na vseh možnih področjih. Tako v službi: zakaj bi jaz delala 100/h, če pa druga dela 10/h? Zakaj bi moral vrt biti brez enega samega preleva? Zakaj bi morala biti okna neprestano lepa, če pa jih to "današnje" vreme neprestano moči in svinja? Zakaj ...
    Res je čar vsega, da se posvetiš sebi in svojim bližnjim, kajti delo počaka, tisti drobni radostni trenutki življenja pa ne!
    Bodi lepo :-))

    OdgovoriIzbriši
  9. Maja, s tvojo današnjo objavo si mi dala občutek, da ti je koža prav in vesela sem zate. Želim si le, da bi bila tudi moja koža prav preveč pričakujoči meni.

    Tvoj blog je vedno znova vreden branja. Da misliti.

    Bodi lepo, Tanja

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako lepo si zapisala svoje misli.
    Se strinjam s tabo.
    Lep dopust in lepo poletje ti želim, pa čimveč guncanja z glavo navzdol!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tako dobro si to ubesedila, da bi lahko vedno znova prebrala. Jaz mislim, da si našla svoj odgovor in da je jasno, da ne spadamo med tisto sorto, ki potrebuje opevane uspehe in strašno kariero. Za nas so povsem dovolj taki majhni perfektni trenutki, ki se jih znamo veseliti in za trenutek postati. Ostani na svoji poti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako dobro si me spomnila na tisto najpomembnejše - najti ravnotežje. Sama ga prav te dni iščem, ko se odločam me dvema poklicnima potema. In največji kompliment, ki sem ga včeraj prejela od svojega direktorja je, da naj grem naprej in ostanem to kar sem. In ko si to kar si, si v ravnotežju.

    OdgovoriIzbriši
  13. Vse kaže, da so moji pogledi na življenje in uspeh zelo podobni tvojim (čitno rajš lenuhamo kot delamo, bi rekel kakšen deloholik). Ja, v življenju je še kaj drugega, kot pehanje za zaslužkom, kariero in vsesplošnim ugledom. In verjemi, ljudje ki sve to imajo, imajo v resnici veliko manj kot mi. Če jim vse to izgine iz življenja, ne bodo več vedeli, kdo so. Ti pa boš vedno vedela, da si Maja. In to šteje. Ostani taka kot si in vedi da ne obstajaš, pač pa ŽIVIŠ!

    OdgovoriIzbriši
  14. Vse si napisala. Ni kaj dodati. Še malo pa se za teden dni tudi jaz zavalim v svojo mrežo. Zapestnice ala Maja pa so prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  15. Jaz sem s tabo, čeprav vmes moram tudi delat. Najraje v viseči mreži pod češnjo, saj veš ...
    Se pa že par dni odpravljam v trgovino po vrvice, ker imam odprte strani s "hemp bracelets" navodili. Samo da so tvoje veliko lepše. Jaz sem nameravala z manjšimi beadsi poskusit.

    OdgovoriIzbriši
  16. podpišem vsako besedo!
    Uživaj zaslužene počitnice:-))

    OdgovoriIzbriši
  17. Škoda, da vse premalo ljudi tako razmišlja. Vesela sem, da mi je bil dan čas, v katerem sem lahko spoznala, kaj je pomembno in kdo je pomemben. Od takrat naprej ŽIVIM. Hvala, za razmišljanje, ki ga deliš z nami. Sončen pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  18. Podpišem se pod tale tvoj post.Ni kaj dodati, kot to da uživaj v mreži, Hvaru, na travi in tudi pri mečkanju polija...Zapestnice so prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  19. Maja, tole mi je polepšalo dan! čudovit zapis!!!
    In evo točno takšno te imamo rado, tako živečo, in želimo biti ob tebi, s tabo, pri tebi...
    ostani takšna in mi s tabo.
    zapestnice pa- ooooooooo...
    jih imaš kaj na zalogi. vsaj eno bi imela ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. se strinjam s tabo in napisanim, zapestnice so pa super. čisto v mojih barvah

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Maja, tale tvoj izhodiščni stavek tudi mene velikokrat zaposluje. Obstajam ali živim? In ko pri meni nastajajo take vrste zapisi z vprašanji in lastnimi odgovori, se zavem, da sem v procesu dvoma in zanj sem neizmerno hvaležna. Ker vem, da se s tem dvomom prebujam iz obstoja v življenje. Drugače preprosto ne gre. Vsi smo na svoj način tako zelo upeti v to strnjeno družbeno dogajanje, da so redki tisti, ki jim verjamem, da imajo to, kar si naštela ti za uspeh. Čeprav imajo o tem veliko za povedati. Toda izdajajo jih sledi, ki jih puščajo v pesku življenja. Pa to ni obsodba, ampak le v zavedanje.
    Tvoja vprašanja in odgovori so tako pristni in življenju odprti, da bi jih lahko kar bral…Morda zbega le beseda uspeh. Ker jaz jo še vedno povezujem z nečim, kar se potrdi na zunaj. Notranje ravnotežje, o katerem govoriš, pa se ne da potrditi z nobeno diplomo, podeljeno od zunaj, niti z znamko tako ali drugačno, tudi ne ovrednotiti z denarjem. Se meri s tistim dobrim občutkom zvečer, ko ležeš v posteljo, ko v bitju utripa preprosto mir. Tvoja objava mi je k njemu pomembno prispevala, zato se ti zanjo res zahvaljujem. In uživaj na polno z glavo obrnjeno v deteljo in z otrokom drenjajoč se na mreži… Lepo , lepo te pozdravljam :)).
    In krasne zapestnice!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Bodi taka, kot si. Predvsem pa taka, kot tebi najbolj ustreza.
    Meni si taka kot si čist fajn :)

    OdgovoriIzbriši
  23. zanimivo bi bilo vedeti,zakaj ste potem vse tle gor???Mislim da zato ker iščete neko potrditev...čene bi res vsi ljudje ležali nekje...
    je pa res,da si je treba včasih odpočit...od ležanja v travi se težko živi,razen če nekdo drug dela za nas...sem prepričanja,da si čist vsak človek želi biti vsaj malo uspešen in nekaj narediti v življenju,kar bo spominjalo na njegovo življenje...kar vsi pravimo da nas razveseljujejo tiste male,drobne stvari...PA JE TO RES???

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.