torek, 26. marec 2013

Money inro



Inro je namenjen denarnemu darilu za 40 letno mladenko, ki si želi v New York:)


Danes nadaljujem z vzgojnimi dilemami sodobnega starševstva. Želim se dotakniti socialnih omrežij. Vse pogosteje se namreč zgodi, da se naši dnevi vrtijo okoli stavka: "Mami, jaz bi imel pa ... Čist vsi ga imajo, samo jaz ne!" Pri tem je v igri seveda facebook, twitter, smartphone...
Že na začetku povem, da sem "control freak" in me tega ni sram priznati. Pri svojem delu srečam toliko "vzgojnih napak", da me preganjajo najrazličnejši strahovi. Trudim se najti zdravo mero razuma in hkrati ohraniti mir v hiši.
OK, nazaj k FBju... Zgoraj napisanemu žal ne zadošča odgovor: "Ti ga pa pač še ne boš imel!" (Razen mogoče za smart phone, kjer mu odločno pribijem: "Še za tega pol časa sploh ne veš, kje ga imaš!") Vodi namreč k takojšnji vključitvi v La Resistance, česar pa za voljo miru v hiši res ne želimo. Pa tudi sama mislim, da zahteva zadeva razumno pojasnilo o vseh pasteh, ki jih skrivajo socialna omrežja in podobna "krama".

Tako se je razvila debata mama-sin in prišla sva do strani safe.si, ki otroke uči ravno o teh pasteh ter varni rabi interneta. Internet je ulica v otrokovi sobi. Ulica in svet, ki nekritičnemu umu skriva hujše pasti od tistih, ki jih lahko sreča pred domačimi vrati. Stran je OK, pa vendar me je zmotilo nekaj stvari v vzgojnih spotih. Naj izpostavim le eno: spot govori o tem, kako v šoli vsi učenci med odmori, na WCju, jedilnici... visijo na svojih mobilcih in čekirajo FB, se snemajo, to objavljajo na youtubu, fejsu... - realnost, žal:(
Le eden od njih je drugačen in vsi se mu zdijo čudni. Sprašuje se, kaj je na FBju takega, da jih odvrača od realnega druženja. Sreča dekle, ki mu je takoj všeč, predstavita se in ona mu reče:
"Te bom prečekirala na fejsu, te kliknem in se dobiva na kakšni pijački!"
PIJAČKI!!!!!
PIJAČKI!!!!! Našpičila sem ušesa in vse možne grelne sestavine mojega telesa: PIJAČKI!!! Saj so osnovnošolci! Pa naj bo to samo kokakola ali sok, mi smo na "pijačko" začeli hodit v zadnjem letniku srednje šole! Kaj pa kino, sprehod... Pijačka??!! Ne, to res težko sprejmem.

Ugotovila sem, da sem za na luno, arhaična in ne vem, kaj še vse... Ampak za voljo svojega sina, se ne želim spremeniti. Zdi se mi, da še vedno znam potegniti mejo med tistim, ki je dobro in tistim, ki ni. Za otroke žal med tistim, ki je prijetno in tistim, kar ni. Ampak to je naloga nas staršev!! Brezglavo dovoliti svojemu otroku vse, da bo šel v štih z drugimi, je nonsens!! Tvegam tudi priključitev k La Resistance, ampak v hiši odločava midva z J! Pri tem sva enotna in otrok to mora vedeti in konec koncev tudi sprejeti! Demokracijo se lahko gremo v državi (ha, ha), v družini pa pretirana demokratičnost vodi v anarhijo! Si je ne želim...

Za tiste, ki se srečujete s podobnimi problemi, prilagam link do super spota, ki je primeren tudi za odrasle. Govori o izpostavljanju in razgaljanju osebnih informacij. Krasna izhodiščna točka za pogovor z otroki, pa tudi nam malo v razmislek.

http://www.youtube.com/watch?v=_o8auwnJtqE

Imejte se radi!

Maja

nedelja, 17. marec 2013

Mame na preizkušnji



Napadli so nas virusi. Takšni, ki bi se jim lahko reklo tudi "selektivna gluhota" ali "pravila so nebodigatreba, ki si jih je izmislila mami, ki uživa v tem, da muči in sekira svet okoli sebe". Govorim seveda o podmladku, ki iz superkida prehaja v obdobje osamosvajanja. Za starša je kar šok (vsaj zame), ko se praktično čez noč spremeni, prej sicer dokaj pravila in dogovore spoštujoč otrok, v bitje, ki
a) ali trpi za popolno gluhoto ali pa
b) zelo dobro sliši, a strašno vneto jezika, uri svoje retorične sposobnosti, išče luknje v zakonih in lovi mamo na vejice in pike.
Prav nič od tega ni fajn. PIKA.
Stvari, ki so bile še do nedavnega nekako jasne in samoumevne, so pozabljene. Posledično doživljam tiste čudovite trenutke materinstva, ki vključujejo pretirano glasno govorjenje (beri vpitje), pretirano pogosto ponavljanje enih in istih stavkov ter močno gestikuliranje.
Zdi se mi, da sem vzgojno popolnoma neučinkovita. Po 3x na dan se mi zgodi, da pozabim vse, kar sem se o vzgoji naučila v svoji dvajsetletni pedagoški karieri, vse v kar verjamem in znam tako dobro svetovati drugim:)
Pa sem zadnjič dobila pojasnilo. Po 15 minutnem zbranem, jasnem, glasnem, smiselnem in strokovnem govoru, ki je vključeval le grajanje dejanj in nikakor ne osebe, govoru, ki bi mi ga lahko zavidali politiki, mi je mali rekel: "Mami, ampak jaz hočem bit v redu, ampak kaj, ko v trenutku pozabim vse, kar mi rečeš!"
Nova diagnoza torej: amnezija!

Zgornji je za mamo. Mojo. Ker je vse to preživela! Hvala ti!

Imejte se radi!

Maja

torek, 12. marec 2013

Happy or idiot?


Prejšnji teden sem na nekem predavanju slišala, da je zasvojenost z negativnimi informacijami osnovna zasvojenost in mati vseh ostalih. Osebno mislim, da ne samo z informacijami, pač pa splošna negativnost in negativizem, egoizem, poveličevanje lastne vrednosti in nemar za druge.

Na splošno se v življenju trudim misliti pozitivno. Ker redko glasno kritiziram, redko pljuvam po 
ostalih, jim dopuščam njihova mnenja in drugačnost in sem zadovoljna s tem, kar imam, se pogosto počutim takole:





Ker je moje vodilo: ne kompliciraj,... ker opravljanje ni moj hobi in raje pohvalim kot grajam, pogosto dajem vtis, da nekritično sprejemam svojo okolico. Ni res, le močno se zavedam naslednjega:

Smo, kar MISLIMO!
Kar mislimo, določa naša PREPRIČANJA!
Naša prepričanja določajo naša OBČUTJA.
Naša občutja vplivajo na naše REAKCIJE!
Ne moremo živeti pozitivno, če je naš um negativen!!

Am I happy or am I an idiot?

Če mi uspe na zgornjo sliko pričarati vsaj še en "rumen" obraz, bo svet malo lepši!
Če je tam zunaj kdo, ki se kdaj počuti tako kot jaz in če tudi njemu uspe najti družbo vsaj še enega "rumenčka", bo svet lepši... In morda sprožimo verižno reakcijo...
Vem, da se mi bodo negativisti smejali, a kdo je srečnejši?... In tisti se smeje zadnji!

Imejte se radi in bodite pozitivni!

Maja 

sreda, 6. marec 2013

Craft it forward in osmomarčevski swap



Pridejo trenutki, ko najdem inspiracijo povsod: v besedah, slikah,  barvnih kombinacijah, v nakitu drugih..., ko le zaprem oči in pred mano nastajajo nove in nove oblike, ideje...
Pridejo trenutki, ko ideje vrejo iz mene, prehitevajo druga drugo in morda niti ne počakajo, da izdelek dokončam...
Pridejo trenutki, ko ideje vrejo... a le na papir in čakajo voljo, ki bi zagnala roke...
Pridejo trenutki, ko ni ne idej ne volje za roke... Le malodušje in obup nad praznino glave... Takrat potrebujem nekaj, da me sune in zbudi... Nek zunanji razlog za ustvarjanje. Prav zato sem se pri EkoMartini pofočkala pod idejo Craft it forward. Pa tudi zato, ker se mi zdi ideja mreženja na ta način zanimiva in pozitivna... Ker imam rada, če me doma pričaka paketek v katerem se skriva nekaj lepega in narejenega z ljubeznijo. Izdelek poln srčnosti. In prav tak me je pričakal že v ponedeljek! Martina mi je poslala čudovito škatlico za nakit in blokec za vse tiste ideje, o katerih sem pisala malo prej. Dva sončna izdelka, topla, polna optimizma in pomaladi! Martina: najlepša hvala! Moj ponedeljek je bil zato veliko, veliko lepši!
In kakšna je sedaj moja oziroma vaša naloga. Navodila sem skopirala kar od Martine:

Petim blogerkam  bom podarila svoj DIY- »naredi sam« izdelek. Ko boste prejeli  mojo pošto, ste na vrsti vi! Najprej naredite objavo (kot je ta moja) in nadaljujete  Craft it forward projekt s tem, da še sami pošljete drobna  DIY presenečenja prvim petim komentatorjem. Kot rečeno, lahko je karkoli, le da je samo vaš, ročno ustvarjen izdelek. Če se mi bo katera pridružila, se naj "pofočka " pod to objavo.

Pet mini darilc je narejenih, čakajo le tiste, ki se boste opogumile in pofočkale pod to idejo:)

Da pa je teden popoln, me je danes doma čakal še en paketek: paketek osmomarčevskega swapa, ki so ga organizirale na Izdelovalnici malih umetnin. Prejela sem čudovit komplet ogrlice in prstana, ki mi ga je poslala Romana. Romana, najlepša hvala!! Ker nisem nikjer našla tvojega e naslova, te prosim, če se mi oglasiš tu, da se ti lahko zahvalim malo bolj osebno!! Nakit je čudovit!

Kaj pa sem za swap poslala jaz pa kdaj drugič, saj ne vem, če je paketek že prišel do novega naslova!

Imejte se radi!

Maja