petek, 3. april 2009

Ste za safari?


Tole je moj prvi poskus tehnike iz knjige Donne Kato The art of Polymer clay Creative surface effects ali kar enciklopedijo polimernega ustvarjanja in sicer Inked Cabochon Pendant. Za tiste, ki knjige ne poznate, naj na kratko pojasnim: na črno osnovo položimo zlat ali srebrn (v mojem primeru) listič za pozlato. Premažemo ga z alkoholnimi inki, nato pa na pobarvano osnovo kapljamo različne barve in kapljice nam same ustvarjajo vzorec. Nato razvaljamo še transluscentno (ne morem reči prozorno, ker to ni, ja morda prosojno) maso najtanjše kar se le da in jo položimo čez vzorec. Nato vse skupaj še razvaljamo, da osnova popoka. 

Ker sem jaz seveda kupila le tri rjave odtenke in enega zelenega, je vzorec veliko bolj "monoton", pa vendar vseeno v mojem stilu. Naredila sem tudi nekaj napak, ki jih z vesejem opišem, da se kateri ne ponovi enako: po pečenju obesek seveda ni bil prozoren, pač pa je transluscentna ostala motno bela. Pa sem si mislila, da bo šlo morda enako , kot pri Kato liquid gelu, ki ob segrevanju s pištolo postane popolnoma prozoren. Pričela sem s segrevanjem. Masa je sicer postala malo bolj prozorna, nastali pa so tudi prav nič zaželeni mehurčki, ki sem jih kasneje sicer odbrusila, luknjice pa so ostale. Na sliki so vidne, v realnosti pa so precej majhne in ne motijo.

Druga napaka, ki sem jo naredia in me je povsem razžalostila pa je naslednja: v knjigi namreč ne piše, da moramo obdelano fleho takoj porabiti!! Jaz sem jo pustila ob strani in ko sem danes prišla domov, sem bila močno razočarana, ker je od nje ostal en sam velik zmazek. Transluscentna masa je namreč posrkala ostanke alkoholnih inkov in postala kravica liska!

Je pa tehnika vseeno izredno zanimiva, saj skoraj ne moremo vplivati na to, kako se bodo barve med seboj razlivale in kakšne vzorce bodo tvorile! Vredno poskusiti!

Lep petek vam želim! Jaz ga bom izkoristila za rolanje s Tejem. Če se torej ne oglasim nekaj dni me poiščite v kakšni bolnici (zima je namreč naredila svoje)

Maja

17 komentarjev:

  1. Wau, kaj takega! Fantastičen efekt!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je tvoj obesek veliko lepši kot Donnin - njen je čisto preveč barvast.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovit obesek! Lep vikend! Lp, Moni

    OdgovoriIzbriši
  4. Oooo. Fantazija. Mi je všeč, da ni preveč bravast. Meni se ne zdi monoton.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dober obesek je. Všeč mi je tako oblika kot barve.
    Prav super je spremljat tvoj blog, ker se vedno kaj novega naučim. In vem, kam bom šla pogledat, ko me bo fimo spet premamil.
    Aja, nekaj me pa le še zanima :) Delaš obeske s kakšno šablono ali jih oblikuješ na roke?

    OdgovoriIzbriši
  6. Vse oblike delam prostoročno. Nimam šablon ali kakšnih modelov.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako lepe barve so v tem obesku in vedno poskusiš kaj novega,,zanimivega, da nam pokažeš novo umetnino. Super si.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uau! Mislim, saj ne vem, ali sem vse besede za danes že porabila ali kaj, ker več ne zmorem. Tole je preprosto - uau.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kolena, dlani vse celo? Po rolanju -mislim? :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasen efekt si dosegla. Oblika in barve so prekrasne in luknjice so del dizajna!! Upam, da si še cela, predvsem pa pazi na roke. V tem tednu sem zamudila same svetovne izdelke - posebej sem navdušena nad zapestnico na gumb.

    OdgovoriIzbriši
  11. Še nekaj iz serije megastično fantastičenga :)) Full dobro, vidim, da se bo potrebno še ogromno naučiti, da bom lahko kdaj rekla, da znam delati s PC

    OdgovoriIzbriši
  12. pravljično lepo!!!! ZGleda kot kakšen magičen amulet....

    OdgovoriIzbriši
  13. Enkratno!!! - kot vedno. Vsakič kaj novega - vsakič druga tehnika. Prava safari pustolovščina. Lp!

    OdgovoriIzbriši
  14. Super je! Te barve pa tudi. Vsi ti kosi nakita so mi noro dobri!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hojla! Upam, da mi je končno uspelo in lahko še takole pohvalim tvoje izdelke. Dasa si!Vsaka tvoja stvaritev je prava umetnija.Vem, da po svojih predalčkih skrivaš še kaj. Objavi, me bomo uživale ob gledanju tvojih stvaritev. Pa upam ne samo gledanju....

    OdgovoriIzbriši
  16. Uuuu spet nekaj novega, fenomenalna si. Obeski pa tudi nekja posebnega...spet :-)

    OdgovoriIzbriši
  17. Meni se zdi zelo zanimljivo, ce ne bi poznala tehniko, sploh ne bi opazila napake! Jaz sem tudi prvic pustila nekaj ur in se vse uničilo. Probem je v fimu, ker ni prosojan kod premo ali kato... poskusi z premo frost, boš dobila finish kot prosojno steklo.

    Lp,
    Milica

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.