sobota, 26. september 2009

Babičine skrinje




Moja prababica je živela v stari kamniti primorski hiši. Vedno sem se veselila obiskov pri njej. Bila je izvrstna kuharica in še boljša slaščičarka. Vse pečene dobrote je v sobi zložila na star šivalni stroj, "singerico" tiste vrste, ki se ji je glava obrnila navzdol. Pokrila jih je z belim prtom, v katerega je sama všila bombažno čipko. Naše prvo opravilo je bilo kukanje pod prt, katere dobrote nam je pripravila. Njen recept za domačo Sahar torto z vanilijevo kremo moja mama še vedno skrbno čuva in lahko rečem, da je to naša hišna torta za posebne priložnosti. 
Vse svoje začimbe za peko je hranila v stari pločevinasti škatli. V tistih časih se takšnih dobrot pri nas še ni dobilo, babi pa je z "maloobmejno" hodila v Gorico in tam nabavljala vse zaklade. Spomnim se, kako je škatla dišala po pravih vanilijevih strokih in domačih rozinah. Spomnim se pisanih mrvic in srebrnih kroglic iz sladkorja, s katerimi je okrasila Sahar torto. V mojih otroških očeh so bili to največji zakladi.

Pa to niso bili edini. Pravi raj se je odprl na starem podstrešju. Tam sta bili dve skrinji, polni starih knjig in revij, med katerimi so bile tudi vezane izdaje prvih Cicibanov, ob katerih sem se naučila brati. Stara rjava omara se je šibila pod težo domače marmelade in kompota. Na policah si našel gumbe, pločevinaste svečnike, stare sveče, tulce od sukancev... Najbolj pa mi je bila všeč dedkova stara pisalna miza, takšna z rolojem. V njej je babi čuvala prava dedejeva peresa in njegove rokopise.

Tretja skrinja je dišala po mešanici sivke in naftalina. V njej sem med babičino "balo" najraje izkopala dve porcelanasti punčki, eno z bledo rumeno nabrano čipkasto obleko in eno z belo. Vedno sem ju smela le občudovati in vrniti nazaj točno tako, kot sem ju dobila.

Žal je babi umrla, ko mi je bilo devet let in vsi zakladi so izginili. Kljub žalostni zgodbi, ki je sledila po njeni smrti, mi je uspelo ohranitvi dva neprecenljiva zaklada: kup starih fotografij, nekej še iz 19. stoletja in kuharico, ki jo je napisala in založila Magdalena Bleiweisova leta 1868!

Babi- takšna kuharica kot si bila ti, nisem, nekaj receptov pa vseeno imam! Hvala ti za vse!

Maja

23 komentarjev:

  1. Zelo lepi spomini na babico... Važno, da je s tabo v srčku!
    Če bi videla tole knjigico za recepte, bi ji bila sigurno zelo všeč!
    Uau, uau in še enkrat uau!
    Kako si to naredila? Si stranico s hroščkom vtisnila, kolaček pa iz fima?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepi spomini, kar solze ti stopijo v oči. Tvoja babi je res bila skrbnica zakladov in sama en velik zaklad. Čuvaj spomin nanjo. Pa saj tudi ga - s tako čudovitmi izdelki, kot je tale knjižica za recepte- mega!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa je zgodba. Dobesedno sem padla v njo, tako kot včasih v kakšno dobro knjigo. Vse sem si jasno predstavljala in sem pričakovala, da bom na koncu zagledala tisti skrinji. Dobro da sta ostali vsaj v tvojem spominu. Ta knjiga za recepte pa je fenomenale, res mi je zelo zelo všeč in tisti kazalnik je pika na i.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem ostala brez besed.

    Tako zelo sem se vživelo v to zgodbo o Babici, kot bi bila moja . Tudi žal prekmalu izgubljena, pa nikoli pozabljena. Še vedno moja najboljša prijateljica (izgubila sem jo, ko sem bila stara 26 let), nikoli nadomestljiva, vedno tista "najmočnejša"....po mislih, vonju, občutenju, smehu in solzah.....

    OdgovoriIzbriši
  5. OK...sedaj sem prav znorela za to tvojo knjigico!!!!!! Takooooooooooo je lepa, da mislim, da bo to moj prvi nakup pri tebi, ko bodo tvoji izdelki našli mesto v tvoji trgovinici!!!!!!!!! Vsi detajli so neverjetno srčkani in dodelani. Svet je lačen tvojih dobrot!
    Spomini, ki jih imaš so tako dragoceni...babica ti je zapustila večji zaklad kot bi ti, če bi ti zapustila milijone. Neprecenljivo!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super knjigica, primerna za dragoceni hišni recept za torto in ostale spomine. Srečka, da si imela babico kot iz pravljice - spomini so tvoj zaklad.

    OdgovoriIzbriši
  7. ježeš:((( solze brišem... tudi jaz sem staro mamo in oba stara očeta izgubila pri devetih letih:( hvaležna za vse, kar sem podedovala in "podedovala", z velikokrat do bolečine kovano željo - da bi takrat vedela, kak zaklad imam...
    hvala ti za tole.

    knjigica je presežek. itak.

    mka

    OdgovoriIzbriši
  8. Wow soo cute I want one for me jejeje
    Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ob tvoji zgodbi sem si kar predstavljala ilustracije Jelke Reichman z majhno deklico in njeno babico. Čudoviti spomini in lepo zapisano.
    Knjižica pa je krasna!

    OdgovoriIzbriši
  10. Čudovita zgodba in knjigica.
    Lepo kombiniraš svoji dve ljubezni :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ostadoh bez teksta. Fantastična ideja i još bolja izvedba. BRAVO I SVAKA ČAST!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. This is so cute - what does it say on the front?

    OdgovoriIzbriši
  13. Thanks FloRaeMe! It says "My recepies".

    OdgovoriIzbriši
  14. Čudovita knjigica, res!

    Babice so pa itak zgodba zase. Moja babi je bila tudi mojstrica kuhanja za ogromnim štedilnikom na drva na tri rinke. Njene recepte ima še moja mami, jaz pa imam lesene modelčke za maslo na posebnem mestu.

    Na, prav nostalgija me je prevzela ... smrk ...

    OdgovoriIzbriši
  15. Prekrasna zgodbica in knjižica za recepte. Ob zgodbi sem se tudi jaz spomnila na mojo staro mamo in njeno kuhanje...mhmhm le kje je njena knjižica z recepti?

    OdgovoriIzbriši
  16. Maja, nisi samo mojstrica lepih izdelkov, ampak tudi čudovito sktanih besed. Babi bi bila ponosna nate.

    Bodi lepo, Tanja

    OdgovoriIzbriši
  17. kakšna lepa knjigica. pa še tok lep pomen ima :)) čudovito.

    OdgovoriIzbriši
  18. Knjiga je naravnost fantastična. Tvoja babica je bila pa verjetno tudi pravi zaklad in uživaj v lepih spominih nanjo.

    OdgovoriIzbriši
  19. Tudi jaz imam zelo staro kuharico, a ni od babice, ter gospe, ki me je pazila, ko sem bila majhna in vse do konca...na nek način mi je nadomestila babico, ki je nisem imela možnosti spoznati...danes si me še posebej spomnila na njo....
    Izdelek je pa MEGA!

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasni spomini na babico in njene zaklade.

    Knjigica je noro lepa. Prepričana sem, da se bodo v njej skrivale same dobrote.

    OdgovoriIzbriši
  21. Cao Maja!
    Hvala na komentaru koji si ostavila na mom blogu...Veruj mi da su cvorici "maciji kasalj"prema ovim tvojim radovima...Ovaj mi je najjj...ako nekada budes zelela da naucis cvorice,javi se,rado cu te uputiti...
    Veliki pozdrav
    :))

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.