ponedeljek, 16. januar 2012

Ekologija


Inspired by Helen Breil



Naš Modri planet mi veliko pomeni in zdi se mi, da je ekologija in ekološko obnašanje nekaj najmanjšega, kar lahko vsak posameznik prispeva k ohranitvi čudovite narave. Eko vidikov je kar nekaj in prvi je zagotovo ločeno zbiranje odpadkov. Seveda tudi MI, v naši družini, pridno in vestno ločujemo odpadke. Moja dva fanta sta izumila čisto nov in gotovo najbolj zanesljiv način ločevanja odpadkov... No, ta popolnoma nova, unikatna in predvsem brezhibna metoda se imenuje "Maja Bo". Vsa njena skrivnost in učinkovitost se skriva v puščanju odpadkov na kuhinjskem pultu! K metodi "Maja Bo" sodi torej: ločevanje, vpitje, razburjanje, sklanjanje nad košem z "naj bi bila vsebina črne kante" in pobiranjem iz njega bananinih, pomarančnih in podobnih olupkov in ob tem konkretna ponazoritev z zelo jasno in glasno razlago "B-I-O ODPADKI!!!" Drugič: "TUDI OVITEK OD ČOKOLADE JE P-A-P-I-R!!!" ipd...



Metoda deluje še na drugih področjih in je pravzaprav nekako univerzalna. Zelo učinkovito se obnese pri sortiranju čudno zelenih vsebin hladilnika, brisanju kuhinjskega pulta, mize, pomivanju WCjev, tuš kabin in podobnih nebodigatreba. "Maja Bo" učinkovito deluje pri odnašanju perila v zgornje nadstropje (kajti če koš s perilom nastavite na stopnice obstaja velika nevarnost domačih poškodb, ko nekateri tako vneto stopajo čezenj). "Maja Bo" tudi edina z gotovostjo pove, kje v hiši se nahajajo najrazličnejši predmeti, ki imajo sicer določeno stalno in pripadajoče mesto, a jih nekdo (najbrž gosti) vztrajno premikajo. Le ti predmeti tudi čudežno spreminjajo podobe, tako da jih ni mogoče opaziti niti takrat, ko stojimo tik pred njimi in bolščimo vanje. Takrat je edino sredstvo proti glasnemu "NE NAJDEM" tako opevana metoda "Maja Bo", ki spet prikaže vsestransko namembnost!



Saj bi vam jo prišli demonstrirat, a imamo trenutno že z lastnimi odpadki (in ostalimi opravili) preveč dela!


PS

Pri nas se je slogan Ljubljanske Snage "Zmajček svetuje, pametno ločuje" pod J. pokroviteljstvom spremenil v "Majček svetuje, pametno ločuje"

Imejte se radi, pa Zemljo tudi!



Maja

21 komentarjev:

  1. Hehehehe.. pri nas imamo pa Sonja-bo :))))))))) no, saj včasih je tudi B.-bo.. še najbolj poredko je pa K.-bo. Vztrajno pozablja pravila, ko jih je treba spravit k življenju. V teoriji, ko je treba drugim razlagat, to jasno obvlada do potankosti :)))
    Obesek je pa fenomenalen, čist res ♥ ♥ ♥

    OdgovoriIzbriši
  2. S svojim prikupnim tako dobrobranim pripovedovanjem si skoraj zasenčila svoj lep izdelek. Lepo te je spet brat, tudi zato, ker se v pripovedovanem tako zlahka najdem. Imamo se radi in tudi tebe. Je zdaj po rd kaj drugače?

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim, da je kar povsod enako. Saj veš, ženska še vedno podpira 3 vogale v hiši.

    Krasna ogrlica v čudovitih barvah. Na prvi pogled sploh ne bi rela, da je poly.

    OdgovoriIzbriši
  4. Me prav zanima kje je drugače, kot si opisala ti? Pri nas ni bilo in še vedno ni nič drugače, zato so mi usta lezla v nasmeh, ko sem te brala. In najbolj noro je, da tudi jaz pobiram organske odpadke in kant in jih odlagam tja, kamor je treba, presneto.
    Obesek oz. verižica pa je fenomenalna.

    OdgovoriIzbriši
  5. hahaha...prav fajn si me nasmejala!!in tako si mi polepšala tale večer.hvala ti !
    in kot pravi Helena tudi mene zanima -kje ni tako (mama-bo)??
    zanimivo pa je,da se tudi jaz kar naprej spomnim kako novo pogruntavščino in tako spreminajm pravila.po novem pri nas ne odpeljejo smeti, če med njimi najdejo papirčke bonbonov,pa papir, v katerem je zavit salam, sir..ker to VSE gre pod embalažo.in tako papirčke mečemo v tetrapak mleka.in prav všeč mi je, ko ta tetrapak potisnem skozi režo zabojnika z embalažo ;)
    btw- lepa ogrlica

    OdgovoriIzbriši
  6. Res krasna ogrlica.
    To o ločevanju smo mi kar nekako osvojili, čeprav se še prevečkrat znajde papir v navadnih smeteh, pa potem rešujemo, preden nesemo v kante. Tudi v bioloških se kdajpakdaj znajde kaj nebiološkega, pa na srečo ne velikokrat. Se pa zato podobne situacije pojavljajo na drugih področjih. Kje imam to, ne najdem onega. ;))))))))))

    OdgovoriIzbriši
  7. Saj ni čudno, da bežimo v svet ustvarjanja:):):) Da si vsaj malo odpočijemo od teh (mislim , da vsem) znanih metodah. Pri nas je enako,...mami kje, mami kam,mami kako, mami.... Sra samo dva, pa imam včasih občutek, da jih je cel bataljon!
    Obesek je prečudovit!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Tole z brskanjem po smeteh za olupki in kakšno tetrapak embalažo mi je super znano. Sploh pa vztrajno ponavljanje kam kaj sodi.Ah ja, očitno imamo na tej ljubi Zemljici čisto poseben namen :) (poleg ustvarjanja prečudovitega nakita♥♥).

    OdgovoriIzbriši
  9. :-)) kako luštno branje o "Maji bo" in verjetno je v večini domov tako. Meni je prizaneseno, ker sva samo dva in mož je dovolj "eko".
    Obesek pa je čisto "eko" in zelo zelo lep!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hahahaha, si me nasmejala. Pri nas ločevanje odpadkov niti ni problem, ker smo sami odrasli pri hiši, zato pa mama povsod pušča prižgane luči, jaz pa hodim za njo in jih ugašam.
    Obesek je čudovit! Čestitke.

    OdgovoriIzbriši
  11. Zelo lepa ogrlica. Komaj čakam, da jo vidim v živo.

    Tvoja zgodba in komentarji pa lepo prikazujejo, da smo si ljudje in družine v bistvu zelo podobne.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ha ha, si me lepo nasmejala za dobro jutro s to vašo zgodbo. Tudi sama se trudim z ločevanjem, čeprav priznam, da tu in tam še zašvinglam, ampak v glavnem sem pa res pridna. Pa zapiram vodo, ko si umivam zobe in se milim, da ne teče v nedogled :))) Obesek, brez besed, prečudovit.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pri nas ločujemo že precej let in to ni več nek problem. Problem nastane, ko se še vedno zgreši npr. vrečko za bio odpadke in npr. polovica pire krompirja mezi dol po kanti ... bljak! Ko rečem A., da pospravi, je odgovor 'to je nagnusno, ne bom'. Drago dete, meni je tudi nagnusno ...

    Helen Breil ti je dala pravi navdih. Super!

    OdgovoriIzbriši
  14. Sem se kar nasmejala ob tehle zapiskih. Pri nas je stvar podobna, pa nisem vedela kako jo poimenovati.

    OdgovoriIzbriši
  15. Se strinjam z Matejo, tako dobro znaš z besedami narisati nasmeh, da se izdelek skrije ozadje, pa ne za dolgo. Enkraten zapis, res, pri nas imamo podobno, samo nisem vedela, kako se ta metoda imenuje :)) Izdelek pa enkraten. LP:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Tale obesek sem že občudovala, pa pozabila pohvaliti! Res je krasen!

    Tole o ločevanju pa...se čisto strinjam. Tisti najbolj zanesljivi in odgovoren ponavadi "nastrada" in dobi častno funkcijo "tapata - bo". Super si zapisala! Bom dala mojemu prebrat, mogoče bo videl kakšno podobnost ;-).

    OdgovoriIzbriši
  17. Mi smo se ločevanja kar nekako navadili, čeprav od malega še vsakokrat letijo vprašanja za preverjanje, ali gre to tja ali tja, je pa res, da je zadnji filter Slovon, ki odnaša smeti in jih razvrsti po škatlah, da jih odpelje na smetišče (poleg občutka je plus ta, da ti na Vrhniki težo pripeljanih razvrščenih odpadkov odbijejo od računa za komunalo). Bio je posebna zgodba, ker kompostiramo, pa ne sme na kompost vse, kar predelajo v pravih kompostarnah.
    Obesek je pa famozen!

    OdgovoriIzbriši
  18. Si me pa nasmejala. Skoraj do joka, ker je kot bi opisovala moj vsakdan. K sreči nimamo hiše in je zato razsežnost malo manjša, je pa vse skupaj precej podobno. Želim ti veliko sreče pri vztrajanju.

    OdgovoriIzbriši
  19. Ta objava bi mi skoraj ušla. Bi bilo res škoda, ker je zapis nadvse resnično zanimiv :) Zgleda, da je povsod podobno :) Zato ne bom pisala, ker ste že vse povedale.
    Obesek pa je fenomenalen, kot je zapisala že Sonja.

    OdgovoriIzbriši
  20. le zakaj se mi zdi kot da bi brala sebe......z eno samo razliko-tako kot pri ostalih..... pri nas je Nena Bo :)))))

    OdgovoriIzbriši
  21. Hihi, sem se prav nasmejala in se v bistvu malo potolažila, da pa kljub vsemu ni samo pri nas tako☺

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.