petek, 27. marec 2009

Transferji

S transferji sem se v svojem poli razvoju kar veliko ukvarjala, pa sem v trenutnem abstraktnem obdobju nanje kar malo pozabila. Spomnila me je šele moja mama, ki je na včerajšnjem obisku nosila tole davno zaplenjeno bejbiko. Narejena je bila pred tremi leti, ko so bili moji poli poskusi šele v povojih. Lahko pa rečem, da sem že takrat razvila precej učinkovito in enostavno tehniko transferja in sicer s pripomočkom, ki ga ženske dobro obvladamo: likalnikom namreč. Tehnika sicer zahteva segrevanje v pečici, ki pa meni ni uspelo, pa sem segla po bližnjem pripomočku in TA-DA. Da malo bolj pojasnim: slika je sprintana na papir s pomočjo katerega prenašamo slike na blago. Osnovna poli fleha mora biti svetle barve in razvaljana precej na tenko (moja sicer ni, ampak saj pravim, da so bili to šele porodni krči). Sliko izrežemo in jo z licem navzdol položimo na maso, jo prekrijemo s peki papirjem ter jo kar nekaj časa likamo. Nato pa PUSTIMO (to fazo sem na začetku seveda preskočila), da se shladi. Nato papir odstranimo in slika je pripravljena za nadaljno uporabo. Mislim, da mi je do sedaj ta tehnika transferja še najbolj všeč, saj mi sede rahlo popokan videz. Všeč mi je mnogo bolj kot transfer s tekočim gelom.
Tole pa je tehnika s tekočim gelom. Pri nas se dobi samo tekoči Fimo gel, jaz uporabljam Kato gel. Razlika med njima je v tem, da je Fimo po segrevanju veliko bolj prozoren kot Kato, se ga pa ne da brusiti, saj je nekoliko gumast. Sliko sprintano na enak papir premažemo s tanko plastjo gela in jo segrevamo s toplotno pištolo (če jo nimamo, lahko uporabimo tudi pečico). Ko je gel popolnoma prozoren, počakamo, da se shladi in sliko preprosto odluščimo stran.

Pa še malo zgodovine: tole je moj prvi transfer, narejen pred štirimi leti, ko še nisem imela pašta mašine in še nisem vedela, da lahko fleho, ki se rahlo ukrivi, še vročo perfektno zravnamo. Je pa to še vedno ena izmed mojih najljubših ogrlic, saj mi sede njen funky stil. Transfer je narejen s pomočjo acetona. Tehniko je Kristina predstavila tudi v enem izmed Unikatov. Samo na hitrico: sliko sprintamo na tonerski printer ali fotokopiramo na tonerski stroj. Z licem navzdol jo položimo na poli, papir rahlo namočimo z acetonom in pogladimo s hrbtno stranjo žlice, nato pa papir odstranimo. Aceton povzroči, da tonerski prah odstopi od papirja.

Dovolj zgodovinskega nakladanja!

Lep večer, 
Maja

12 komentarjev:

  1. Majo, kako su ti krasni transferi.
    Jednom sam pokušala napraviti transfer s fimo gelom...i nisam bila zadovoljna, pokušaću sa ovim tehnikama koje si tako lijepo objasnila.
    Hvala što nam nesebično dijeliš svoje iskustvo s transferima.
    LP
    Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  2. I love it very, very much :)) Super motivi. Te tehnike so meni tolk fajn. So kar na easy pa imajo full učinek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sploh nisem pomislila, da bi se dalo slike takole na fimo prenesti. Super so in res nekaj posebnega. Se morda opogumim je sprobam. Hvala ker si delila postopke z nami :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :) Unikat št. 46, marec/april 2008 :)
    Verjela ali ne, danes zjutraj (ja, ja, ob zame popolnoma nemogoči uri) sem ravmo to prebirala! :)

    Lepi izdelki, čeprav začetki (ma se nič ne vidi, veš:)) In hvala za idejo z likalnikom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvaaalaaaa, tole bi znalo kdaj še prav prit. Izdelki so pa dobri, kot vsi tvoji.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uuuu, kako je to lepo. Se tu tudi jaz zahvaljujem za delitev tvojih izkušenj. Izdelki so krasni!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super so mi zelo všeč. Jaz pa tega res ne znam. Ti si res Carica Marica. Tudi jaz nujno rabim tako ogrlico veš.

    Pozdravček
    Nataša

    OdgovoriIzbriši
  8. Neverjetno, kaj si vsega ne zmisliš. In to mi je pri tebi najbolj všeč. Ko pride tvoja nova objava nikoli ne veš, kaj te čaka. Tokrat moram poleg tvojih izdelkov pohvaliti tudi fotografije tvojih izdelkov. Vedno se tako potrudiš in tvoje slikice vsebujejo neko čisto dimenzijo. Bravo Maja!!

    OdgovoriIzbriši
  9. O. Poleg lepih izdelkih še tečaj transferja. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  10. Izdelki so super, tako kot vedno..nasveti so pa tudi vedno dobrodošli :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Vse tri ogrlice so za dol past. Me mika, da bi se tudi sama lotila te tehnike, vendar za enkrat še ni bilo prave motivacije. Tvji motivčki so pa full lepi.

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.