sreda, 10. marec 2010

Ginko biloba


Ginka sem prvič "srečala" v srednji šoli v knjigi J. M. Simmla. Naslov sem že pozabila. Morda Odgovor pozna samo veter (kako primerno)? Res ne vem. Začaralo me je že samo ime. Ginko biloba! Mogočno, eksotično, skrivnostno. Ko sem začela raziskovati, kaj to sploh je, se je začela trajna simpatija. Ginko je namreč živi fosil. Preživel je vse iz dobe dinozavrov do sem. Spoštovanja vredno. Na kitajskem je sveto drevo, ki simbolizira večno življenje, meni osebno pa predstavlja moč.
Kasneje sem nekega novemberskega dne v parku tržaškega gradu Miramar nabrala cel šopek njegovih rumenih listov. Lahko bi se zgubila v njihovi preprosti eleganci. Nobenega kiča, le preprosta simetrija in dvojnost. Redki so ti lepotci. V Ljubljani poznam praktično vsako ginko drevo. Jeseni redno gostim pod enem izmed njih. Res, obožujem te liste!
Ko se je pred šestimi leti začela moja manija zbiranja štempiljk, je bil ginko prva, ki sem jo kupila. Njegova oblika preprosto narekuje eleganten izdelek! Zato sem se pri izdelavi zgornjega albuma odločila za črno belo kombinacijo. Malo pa tudi zato, ker obožujem to kombinacijo!

Hvala Nataši, Hrandici, BojiMoji in Dekci, ki so mi podelile nagrado Kreativni blogger. Hrandica me ob tem sprašuje, če sem tudi sama tako prefinjena, kot moji izdelki. Prvič: hvala, ker meniš, da so moji izdelki prefinjeni. Zame je to velika pohvala. Drugič: če sem prefinjena tudi jaz, bi morali oceniti tisti, ki me poznajo. Sama sebe nimam za najbolj prefinjeno. Ja, všeč so mi lepe stvari, narejene s stilom in okusom..., sodbo o sebi pa prepuščam drugim.
Nagrado podeljujem vsem, ki uspete v dnevu narediti karkoli kreativnega, pa naj bo to večerja za svoje bližnje, šopek domačih rož na mizi ali izmišljena pravljica za lahko noč. Saj veste:
"Create!
Seek clarity!
Live within the moment and
cherish the journey!"

Bodite kreativne, kjerkoli že ste!

Maja

15 komentarjev:

  1. Lepo si opisala Ginko.Pa veš, da je tudi zdravilna rastlina?Povečuje prekrvavitev v drobnih žilicah(možgani, okončnine,....)zato je tudi v Bilobilu- zeliščnem zdravilu za pozabljivost.
    Tvoj zvešček je fantastičen .Prav imaš -ginko je ena sama eleganca.Tudi sama ga obožujem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz sem v srednji šoli prvič slišala za to drevo, takrat smo se namreč o njemu učili.Res je nekaj posebnega.

    Odlično si skombinirala zvezek in ginko - tako sigurno ne bo nič pozabljeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Črno bela kombinacija tudi mene vedno bolj vleče in tale tvoja knjigica je krasna. Elegantno popolna, bi se ji lahko reklo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kar mi je padlo v oči ob gledanju in prebiranju besed je to, da si odlično združila, lahko bi se reklo 2 večni zadevi. Ginko biloba na eni strani kot tisti, ki je preživel vse do danes in na drugi strani ljubezen, ki je prav tako večna. Odlično združeno! In res je ta knjigica elegantna in prefinjena, če uporabim besedo od Hrandice. Zelo mi je všeč.

    Pa še nekaj bi rada dodala na tvoj komentar pri meni. Maja, nikakor nisi tečna in tvoja ideja mi že nekaj dni odzvanja v glavi in resnično hvala za vse tvoje besede. Ker pa ti ne bi rada pisala tukaj celega romana, sem ti poslal mail :-) in če je kaj zmeden se opravičujem, ker je bil napisan sredi gužve v službi :-) (sem potrebovala malo sprostitve vmes)

    OdgovoriIzbriši
  5. čudovita črno bela! ni vsaka enaka, niso vse črno bele... tako zelo dovršene in ja - elegantne, kot tvoje. znaš. in čutiš. se čuti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ob omembi ginka se mi pred očmi najprej naredi rumeno:-)))Že dolga leta ga hodimo od zgodnje pomladi do zime občudovat v mali parkec, kjer smo v bližini včasih živeli.
    Tvoja kombinacija je zelo elegantna in - popolna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni črno-bela kombinacija sicer ne sede, pa mi je tvoj zvezček vseeno všeč, eleganten (kot so že druge ugotovile).
    Ginko pa je tudi meni tak poseben in njegovi listi res posebni.
    Fino, da si našla štampiljko ginkovega lista. Jaz nasplošno obožujem liste ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hrandica je našla dobro besedo. Prefinjeno. Elegantno. Ravnopravšnje. Izdelano z največjo možno mero okusa.

    Večno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo lep blok. Ko sem brala tvoj zapis, me je prijelo, da bi šla ven pogledat kakšno je to drevo. No, danes je najbrž zasneženo, tako da bom počakala pomlad in ga poiskala.

    OdgovoriIzbriši
  10. Biloba= dvokrpi.(ker ima listke iz dveh polovičk-kako prozaično, biloba zveni TOK bolj romantiš) Včasih so mu rekli tudi deviški laski.:)Dost.Itak se delam pametno.
    'prefinjena' mene spominaj bolj na dolge obleke pa roza svarovski kristale pa to.Tko da ne vem če hočeš ti bit ravno povezana z'prefinjena'.(pa sofistiKirana;)) Dejmo rajš uporabljat 'elegantno' pa 'prečiščen okus'. Pod to se pa podpišem.
    Yours truly, samooklicana predsednica komisije, ki te ZELO dolgo pozna

    OdgovoriIzbriši
  11. Maja, pa sej midve sva se mogli najti. Jaz sem ginkota precej kasneje spoznala - ne vem kdja. Ampak od takrat naprej sem skoraj obsedena z njim. Rada ga vključujem v svoje slike. Eno tako imam celo v pisarni. Ginkov list v obliki drevesa. Jeseni sem dobila par listkov "Škofjeloškega" ginka. Sedaj mi jih je pa škoda uporabti, kot bi bili to zadnji listki ginka na svetu. Ja, ja priznam - malo sem čudna ;-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Še ena krasotica! Ja, prefinjena pa si, da veš!

    OdgovoriIzbriši
  13. Beautiful!
    I became a follower so that I don't miss anything. :)
    xo
    Di

    OdgovoriIzbriši
  14. Prava elegantna lepotica, ja!

    Ginkovi listi so res preprosti in elegantni kot pahljača ... a plodovi ženskih dreves so blazno smrdeči :-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas!! Vaše spodbude mi veliko pomenijo.